Stațiunea Straja din județul Hunedoara s-a clasat pe locul al doilea în topul stațiunilor europene de schi, conform unei analize realizate de SportsCover Direct.

Studiul a evaluat opt criterii diferite, inclusiv prețul abonamentului de o zi pentru schi, evaluarea medie în stele, numărul de instalații de urcare, altitudinea maximă și lungimile pârtiilor, pentru a determina cele mai bune destinații.
Straja a primit un punctaj de 72 din 80, plasându-se în apropierea liderului. Prețul abonamentului de o zi pentru adulți este în jur de 26 de euro, iar diferența de nivel este de 738 de metri. De asemenea, 69% dintre turiști au clasificat pârtiile ca având dificultate „intermediară”, făcându-l o opțiune atractivă pentru schiorii de toate nivelurile de experiență.
Analiza a implicat opt metrici diferite, printre care prețul abonamentului de o zi pentru schi, evaluarea medie în stele, numărul de instalații de urcare și altitudinea maximă a zonelor de schi. Cu un punctaj impresionant de 72 din 80, Straja a confirmat atractivitatea sa pentru schiori. Prețul abonamentului de o zi pentru adulți, în jur de 26 de euro, împreună cu o diferență de nivel de 738 de metri și cu pârtii evaluate ca având dificultate intermediară de către 69% dintre turiști, evidențiază varietatea și accesibilitatea oferite de această stațiune. Este un loc potrivit pentru schiorii de toate nivelele de experiență, oferind o experiență captivantă într-un peisaj montan spectaculos.
Alte stațiuni montane incluse în analiză
În cadrul analizei, mai multe stațiuni din Europa au fost
evaluate pentru a determina cele mai bune destinații de schi. Printre acestea se numără:
Aleko din Vitosha, Bulgaria – Stațiunea a obținut cel mai mare scor, fiind considerată cea mai bună pentru o aventură pe schiuri. Cu un punctaj de 74,2 din 80, Aleko oferă accesibilitate ridicată, numeroase opțiuni de cazare în apropiere și prețuri rezonabile pentru abonamentele de schi.
Ravna Planina din Bosnia și Herțegovina – A ocupat locul al treilea în clasament, cu un punctaj de 71,8 din 80. Este o destinație populară pentru începători, cu pârtii evaluate ca fiind ușoare de către 86% dintre vizitatori și cu abonamente zilnice accesibile.
Tornik – Zlatibor din Serbia – S-a clasat pe locul al patrulea, având un punctaj de 71,5 din 80. Stațiunea se remarcă prin prețurile accesibile pentru cazare și abonamentele de schi, fiind o opțiune atrăgătoare pentru turiștii cu bugete mai restrânse.
Kolašin 1450 și Kolašin 1600 din Muntenegru – Pe locul al cincilea în clasament, această destinație oferă o varietate de facilități, inclusiv instalații de ridicare moderne și prețuri accesibile pentru abonamentele de schi.
Bansko din Bulgaria – A ocupat locul al șasea, fiind o altă stațiune populară pentru începători, cu pârtii ușoare și o gamă variată de opțiuni de cazare.
Malo Igman din Bosnia și Herțegovina – Stațiunea s-a clasat pe locul al șaptelea, oferind prețuri accesibile pentru abonamentele de schi și o varietate de pârtii potrivite pentru schiorii experimentați.
Céüze 2000 din Gap, Franța – A ocupat locul al optulea în clasament, fiind o destinație populară pentru familii, datorită prețurilor accesibile și a atmosferei prietenoase.
Mavrovo – Zare Lazareski din Macedonia de Nord – S-a clasat pe locul al nouălea, oferind schiorilor o experiență variată, cu pârtii potrivite pentru toate nivelele de experiență.
Alpe du Grand-Serre din La Morte, Franța – A încheiat topul celor mai bune destinații de schi din Europa, fiind apreciată pentru pârtiile ușoare și atmosfera prietenoasă pentru începători.
Monika BACIU