Strãinii cautã linistea din Cheile Butii

De o frumusete sãlbaticã si neatinsã de gloatã, dupã cum spun localnicii, zona montanã Cheile Butii din judetul Hunedoara este cel mai bun loc pentru o familie de a scãpa de aglomeratia marilor asezãri urbane, de aerul poluat si de zarva strãzii.

Cheile Butii, poarta de intrare în Muntii Retezat, este un loc putin frecventat de turistii autohtoni, dar foarte apreciat de cei din tãrile vestice, în special de cehi, nemti, olandezi sau unguri. Sãlbãticia zonei atrage doar turistii experimentati si pe iubitorii sporturilor extreme. Poate de aceea, la fiecare sfârsit de sãptãmânã, la Chei nu întâlnesti mai mult de 100 de turisti.

Cheile Butii sunt situate pe flancul sudic al Muntilor Retezat, la iesirea din localitatea hunedoreanã Uricani din Valea Jiului, fiind sãpate în calcare ce vin din jurasic. Zona încã poate fi consideratã virginã, deoarece nu a fost exploatatã din punct de vedere turistic de autoritãti. Acesta este si motivul pentru care este cãutatã an de an de cãtre turistii din vestul Europei.

Cheile reprezintã o succesiune de meandre încãtusate, iar versantii sunt foarte abrupti, cu înclinãri ce depãsesc 60 de grade, numai bune pentru alpinism. Totodatã, Cheile Butii oferã o retea largã de pesteri si izvoare, cascade si baraje naturale, care pot fi explorate de toatã lumea sub îndrumarea unor speologi din cadrul Fundatiei Salvamont Lupeni.

Accesul în zonã se face pe Drumul National 66A ce pleacã din Petrosani pânã la Câmpul lui Neag, iar de aici, de-a lungul unui drum pietruit ce dateazã încã de pe vremea romanilor pãtrundem în Cheile Butii spre amonte. Cei care doresc sã zãboveascã în aceastã zonã ce strãjuieste Parcul National Retezat au mai multe alternative pentru adãpost. În zona Câmpul lui Neag, la distantã micã de Chei, au apãrut mai multe pensiuni care oferã conditii foarte bune de cazare, la preturi cuprinse acceptabile.

Maximilian Gânju

Un comentariu la „Strãinii cautã linistea din Cheile Butii

  • 29 iulie 2016 la 15:37
    Permalink

    Fotografia din articol nu are legatura cu Cheile Butii.

Comentariile sunt închise.