La sfârsitul lunii ianuarie, ministrul Sãnãtãtii, Florian Bodog declara cã încã de la instalarea în functie a gãsit o situatie criticã în ceea ce priveste stocurile de vaccinuri pentru bebelusi la nivelul întregii tãri.

Informatiile aratã cã în judetele Alba, Arges, Bistrita, Cluj, Constanta, Dolj, Gorj, Hunedoara, Sibiu si Timis, situatia este gravã în ceea ce priveste stocurile de vaccin antihepatic B. Astfel, în judetul Hunedoara, unde se nasc anual 3000-3200 de copii, existã o situatie de avarie la nivelul vaccinurilor împotriva Hepatitei B, cele care intrã în categoria vaccinurilor obligatorii pentru nou-nãscuti.

„Avem vaccinuri împotriva Hepatitei B în toate maternitãtile din judetul Hunedoara, dar într-un numãr foarte scãzut. Nu avem cum sã stim câti copii se nasc în fiecare zi si la fiecare maternitate, dar încã avem câteva vaccinuri. Existã si o situatie alternativã, în cel mai rãu caz, dacã, pânã vin vaccinurile, rãmâne vreo maternitate fãrã doze nou-nãscutii vor fi vaccinati de medicii de familie cu vaccine hexavalent. S-a mai întâmplat si în alti ani”, a explicat Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al Directiei pentru Sãnãtate Publicã Hunedoara. Ministerul Sãnãtãtii publica situatia stocurilor de vaccinuri din Schema obligatorie de vaccinare existentã la data de 31 decembrie 2016. Dacã în cazul a patru dintre cele cinci vaccinuri obligatorii stocurile fie erau suficiente, fie problemele fuseserã deja rezolvate sau urmau sã fie rezolvate, în cazul vaccinului hepatitic B stocul de doar 22.300 de doze, adicã insuficient. Deoarece lipsa numãrului necesar de vaccin antihepatic nu este o noutate, în decembrie 2016, Ministerul Sãnãtãtii a aprobat o schemã de vaccinare alternativã pentru asigurarea protectiei copiilor nãscuti din mame cu hepatitã B. Medicul de familie urmând sã administreze vaccinul hexavalent, copiilor cu vârsta de 6 sãptãmâni.

Maximilian GÂnju