Aproape toate statiile de tratare a apei din Valea Jiului au avut de suferit din cauza ploilor.  Responsabilii de la societatea de distributie a apei din zonã spun cã populatia nu a simtit asta, dar statiile în care apa devine potabilã au functionat în regim de avarie.
„Nu am avut niciun fel de problemã vis-a-vis de canalizare. Dar în statiile de tratare s-a resimtit ploaia abundentã de la munte, lucru care a fãcut sã avem oprite statiile de tratare Taia si Zãnoaga, exact cele care urmeazã sã fie reabilitate. Statia Jiet nu a fost opritã, dar lucreazã în regim de avarie, pentru cã, în ultimele zile, dacã nu e cod meteo, este hidro si, în permanentã, avem cantitãti de ploi  însemnate”, a precizat Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Populatia nu a resimtit asta, pentru cã restrictii au fost în puncte izolate si pe timpul noptii. Totusi, cei de la Apa  Serv spun cã, din cauza ploilor a crescut enorm turbiditatea apei si deja s-a consumat toatã cantitatea de reactivi pe anul 2019.
„În momentul de fatã, practic, am depãsit cantitatea de reactivi care era  programatã pe întreg anul. Asta, atât la partea de tratare, cât si la dezinfectie, dar si la epurare.  În momentul de fatã, am cheltuit toti banii pentru acesti reactivi. Normal cã o sã gãsim o altã sursã, dar asta nu  va fi din nou un impediment pentru  alimentarea cu apã a  populatiei, chiar dacã noi am cheltuit banii, din cauza conditiilor meteo”, a mai  precizat managerul general al Apa Serv Valea Jiului.
Ploile torentiale si codurile hidro au crescut nivelul Jiului cu 15 cm, spun responsabilii de la Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu, însã, turbiditatea nu a influentat nici ea calitatea apei. Statiile Taia si Zãnoaga vor intra în reabilitare în acest an si atunci existã  posibilitatea ca nicio statie din Valea Jiului sã nu mai fie opritã, chiar în conditiile unor ploi abundente.
Diana Mitrache