Start în noul an academic, cu gândul la roboți, baterii electrice și minerit pe lună

U niversitatea din Petroșani a dat startul noului an universitar și, așa cum a spus și Rectorul instituției de învățământ superior Sorin Radu, ambițiile sunt mari și ele sunt legate de noile provocări la care școala a spus DA. Așa că nu va mai fi mult și, poate, municipiul Petroșani va deveni oraș universitar în adevăratul sens al cuvântului.

Universitatea din Petroșani devine prima școală superioară ce deschide ușa noilor provocări ale științei. Despre asta le-a vorbit celor prezenți rectoorul, Aula fiind plină de profesori, personalități locale și județene și mulți boboci.
„Suntem în fazele de acreditare a specializării Sisteme de stocare a energiei, pregătind viitorii specialiști în domeniul construcției barteriilor pentru autovehicule, unde suntem universitate-pilot în România. Suntem partenerii români, cu spijinul Agenției Spațiale Române, la un proiect european coordonat de Academia de Mine din Germania, care vizează pregătirea inginerilor minieri pentru a exploata substanțe minerale utile din spațiul cosmic și aici ne referim la Marte și la Lună și suntem în colaborări avansate pentru cercetări în domeniul obținerii și stocării hidrogenului”, a declarat prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Iar bobocii care au pășit pentru prima dată pragul școlii academice de la Petroșani, au ascultat cu atenție discursurile oficialităților, printre care s-au numărat parlamentarii: Natalia Intotero, Ilie Toma, ale prefectului Călin Petru Marian și ale președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, dar au trimis la prezidiu, să îi reprezinte, doi studenți din anul I.
„Anul acesta încep studiile la Universitatea din Petroșani, în cadrul Facultății de Mine, la specializarea Topografie Minieră. Eu sunt absolvent al Liceului Mihai Viteazul din Vulcan și îmi doresc să reușesc să le dovedesc tuturor că pot face multe și în Valea Jiului, locul în care mulți spun că nu poți reuși. Dar eu vreau să le arăt că se poate”, a declarat Alexandru Florea, student anul I.
„Sunt studentă în anul I la Universitatea din Petroșani, la specializarea Management, a Facultății de Științe, iar azi scriu încă o pagină a vieții mele. Este o pagină plină de emoții, curiozități și nerăbdare”, a spus și Anda Luca, studentă anul I.
Universitatea din Petroșani a pornit ca școala superioară unde se calificau specialiștii în minerit și sisteme de acest fel, iar acum ajunge să ducă, așa cum a spus rectorul, mineritul pe Lună sau Marte. Sunt ambiții mari, pe care toți, de la
profesori la studenți, și le sumă acum în pragul noului an universitar.
Diana Mitrache