Serban Ionescu, omagiat la Petrosani

Actorul Serban Ionescu va fi omagiat, la Petrosani, la 6 ani de la trecerea sa în nefiintã. În data de 26 octombrie va avea loc un eveniment special, ce va avea ca invitati pe sotia si fiul marelui actor.
Cinematograful Victoria si-a schimbat denumirea în Cinematograful Serban Ionescu în baza unei hotãrâri de Consiliu Local.
„În data de 26.11.2018 se va proiecta un film unde joacã actorul Serban Ionescu. Filmul este un omagiu adus actorului ce si-a început impresionantã carierã la Petrosani”, sustine Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. În luna aprilie, regretatul actor Serban Ionescu a fost declarat, post – mortem,  Cetãtean de Onoare al municipiului Petrosani.
În aceastã toamnã, alesii locali au mai fãcut un gest pentru a-i omagia memoria regretatului actor.  Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi si consilierul local Mihai Barbu au  propus atribuirea  denumirii ”Serban Ionescu” cinematografului ”Victoria” din Petrosani, proiect  aprobat în CL Petrosani. Nãscut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Serban Ionescu s-a stins din viatã în 21 noiembrie 2012, dupã o cumplitã  suferintã.  Reputatul actor a avut mai multe reprezentantii pe scena teatrului din Petrosani.  “În 1982, a fost  repartizat la Teatrul de Stat ”Valea Jiului”, cum se numea pe atunci  institutia de la Petrosani. Aici a jucat rolurile  principale în piesele  ”Loctiitorul”, de Horia Lovinescu, ”Pluta meduzei”, de Marin Sorescu si ”În cãutarea sensului pierdut”,  de Ion Bãiesu.
În timpul stagiaturii efectuate la teatrul nostru din Valea Jiului, Serban Ionescu a fost distribuit de regizorul Mircea Muresan în rolul lui Ion al Glanetasului din filmul în douã serii ”Blestemul pãmântului, blestemul iubirii”.  Interpretarea  personajului imaginat de Liviu Rebreanu de cãtre Serban Ionescu a fost magistralã, lumea  identificându-l pentru  totdeauna cu acest  personaj emblematic  al literaturii noastre”, aratã proiectul prin care s-a decis acordarea distinctiei. Serban Ionescu a  continuat, cu mare  succes, într-o lungã  serie de filme si seriale TV, dar a jucat si pe cele mai mari scene ale tãrii, respectiv Teatrul de Comedie, Teatrul  Odeon si, din 2002 pânã la sfârsitul vietii sale,  la Teatrul national Bucuresti.  În anul 2002, Serban Ionescu a fost distins de Presedintele României cu ”Ordinul National Serviciul Credincios” în rang de Cavaler.
Monika BACIU