C omisia Economică din Senatul României a ajuns și la Gorj, iar concluziile, și cele de la Hunedoara și cele din Gorj, vor ajunge la București, la forurile competente. Dar Senatorul Cristian Resmeriță spune că, în Valea Jiului, așteaptă ca primele angajări să aibă loc cu prima zi a lunii viitoare și le cere celor de la CEH să nu mai amâne termenul din tot felul de motive.

După întâlnirea de la Paroșeni, Comisia Economică din Senatul României este acum la Rovinari. Și de aici sunt adunate probleme și sunt trase concluzii, care vor ajunge până la președintele României.
„Chiar azi, când vorbim, membrii comisiei sunt la Gorj, la Rovinari și Turceni, ca să vedem ce se întâmplă acolo. După aceea, vom face un raport al Comisiei pe care o să îl înaintăm ministerului, premierului, CSAT și domnului președinte, ca și tuturor factorilor care pot să ia o decizie în minerit”, a spus Cristian Resmeriță, senator, membru în Comisia de Energie din Senatul României.
După întâlnirea din Valea Jiului, însă, s-a decis ca la CEH să se facă angajări. Sunt necesare, fiecare director de mină a spus că are nevoie de oameni, așa că termenul la care se așteaptă asta este la o distanță de câteva zile. „Eu aștept de la conducerea CEH să pună în practică prima măsură pe care am luat-o de comun acord, sindicate, conducerea CEH, adminsitratorii și partea politică. Mă refer aici la a da drumul la primele angajări cu data de 1 noiembrie. Le atrag atenția ceor de la CEH că este un lucru pe care și
l-au asumat și dânșii, ni l-am asumat și noi și trebuie să se înțeleagă că cei de la CEH vor face angajările, nu politicienii. Cred că 1 noiembrie este un termen clar stabilit și ei vor trebui să îl respecte, că este responsabilitatea lor”, mai spune senatorul Resmeriță.
Există un termen legal de 45 de zile de la data concedierilor colective, timp în care se pot face angajări. Legea permite și Cristian Resmeriță spune că acestea sunt doar motive de care cei de la CEH se prevaleaazî, deși au promis că fac o analiză și vor da inclusiv numărul de angajați de care este nevoie, ca și calculul eficienței lor.
„Nu trebuie să treacă nicio zi, nici 60, că nu este un cadru legislativ. Așa, poate, mâine, ne mai cer să treacă 100 de zile, dar eu spun că angajările se pot face. Nu a spus nimeni, la acea întâlnire, că trebuie să treacă timp. Ba, mai mult, ei vorbeau despre faptul că vor face angajări după ce se înființează Complexul Energetic Valea Jiului. Dar nu putem fi de acord, că am tot auzit de asta de vreo doi ani de zile”, a conchis senatorul din Valea Jiului.
„Amendamentul Resmeriță” a adus Comisia Economică a Senatului în Valea Jiului. Parlamentari, lideri de sindicat, conducerea Complexului Energetic Hunedoara și reprezentanți din Ministerul Energiei au ajuns, în 5 octombrie, pentru prima dată în Valea Jiului ca să găsească unde este problema. Asta, pentru că termocentrala Paroșeni funcționează mai puțin de două zile pe săptămână și riscă să fie închisă.
În urma discuțiilor s-a stabilit și că ar fi necesare noi angajări la minele de aici, lucru agreat și de directorii de mine prezenți la întâlnire, dar și că termenele de închidere ar trebui devansate, tocmai în ideea susținerii investițiilor în minerit.
Diana Mitrache