Directorii de la toate unitatile de invatamant din Petrosani s-au intalnit marti cu administratia locala, pentru a stabili care sunt investitiile necesare, dar si cum va incepe noul an. Astfel s-a ajuns la concluzia ca startul se da in Parcul Central.

In general, toate unitatile scolare sunt pregatite sa-si primeasca elevii si copiii de gradinita, iar primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune ca discutiile s-au purtat pe seama necesitatilor, iar decizia comuna a fost aceea ca noul an incepe in Parcul Central Carol Schreter din Petrosani.

„Am avut o discutie in care am urmarit sa vedem ce probleme mai sunt de rezolvat in unitatile de invatamant. Am stabilit ca vom face deschiderea noului an scolar la Petrosani in Parcul Central Carol Schreter, asa cum a fost si anul trecut, pentru toti copiii din toate scolile. Mai mult am vorbit despre felul in care s-a facut igienizarea spatiilor si ce lucrari mai sunt necesare”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Paza scolilor va fi un obiectiv principal la Petrosani, iar directorii scolilor au stabilit cum se va face acest lucru. „Avem in scoli acel sistem de monitorizare video, dar vom face si un protocol cu politia locala, municipala si jandarmeria,  prin care patrulele mixte sa treaca prin dreptul scolilor in fiecare zi”, a mai spus primarul.

Nici elevii-problema nu au fost uitati si directorii de scoli au cerut sprijin autoritatilor locale pentru a stopa vagabondajul.

„A venit o propunere de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, care ne-a sugerat ca, impreuna cu Serviciul nostru de Asistenta Sociala si cu celelalte organisme pe care le avem, sa luam legatura cu familiile lor si sa decidem in fiecare situatie in parte ce vom face”, declara Ridzi.

In acest moment toate scolile din Petrosani sunt autorizate din punct de vedere sanitar, insa, doar doua dintre ele nu au circuite functionale, motiv pentru care nu au primit avizul specialistilor.

„Este vorba despre Scoala IG Duca, sediul vechi, unde, desi sunt conditii foarte bune, circuitele nu sunt functionale. Asta pentru ca grupele de gradinita nu au circuite separate de clasele cu elevi. Iar o alta situatie este la Scoala 2 din Colonie, unde, de asemenea, avem o grupa de gradinita in aceeasi situatie”, a adaugat Ridzi.

Una dintre scolile, care a solicitat bani pentru acoperis sau pentru alte dependinte, este Colegiul de Informatica Carmen Sylva. Aici se pune problema unor investitii mai ample si directorul institutiei a solicitat sprijin la primarie.

„Noi am cerut sprijin pentru reabilitarea acoperisului, vechi si deteriora, care necesita sa fie reparat. In plus am ridicat si problema unei magazii vechi si darapanate in care depozitam materiale necesare, iar la scoala din Aeroport am cerut repararea aleii

pietonale, iar la liceu am cerut o parcare in fata institutiei”, a precizat Constantin Toroapa, directorul  Colegiului de  Informatica Carmen Sylva Petrosani.

Probleme sunt si la clasa pregatitoare. Pentru prima data se ia in discutie faptul ca scolile nu au fost tocmai pregatite pentru acesti copii. Totusi, se merge pe ideea ca ei au macar 6 ani si pot sa se adapteze conditiilor din scoli. „Cei mici nu au toalete la nivelul lor si nici lavoare, dar avand in vedere ca au 6 ani, acesti copii se vor adapta, speram, la conditiile deja existente in scoli”,a mai spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Noul an va avea startul la 10 septembrie, iar copiii sunt asteptati in Parcul Carol Schreter din Petrosani, pentru a incepe toti cu dreptul scoala.

Diana Mitrache