D eparte de festivitățile impozante, cu părinți și bunici, ori elevi dornici să înceapă școala, în Colonia din Petroșani, elevii nu erau chiar foarte bucuroși să înceapă școala. Nu le-a ajuns vacanța, deși nu toți au spus asta, iar școala on-line a părut să fie mai bună. Dar și ei s-au adunat cu mic, cu mare, în curtea școlii și au intrat la clase, în prima zi de școală.

Cu aproape o oră înainte de începerea festivității de deschidere a școlii, la poarta unității erau adunați câțiva copii. Dornici să se facă vizibili, au venit să ne spună cam ce cred ei despre venitul la școală, acum când parcă ar mai fi fost loc de vacanță. „Urâtă e prima zi de școală pentru mine. Urâtă, că mai voiam să stau în pat. Era mai bine în pandemie. Că nu intram la ore și uite că am trecut clasa. Sunt în clasa a VII-a”, a spus un băiat, care s-a simțit tare mândru de chicotelile fetelor de lângă el. Doar că ele au avut altă opinie.
„Mie îmi pare bine că am început școala. Pentru că în vacanță ne-am plictisit că nu aveam ce face. Și în pandemie trebuia să stăm non-stop pe acele tablete și era foarte obositor pentru noi. Acum sper să fie mai bine”, a spus una dintre fete, iar o alta, puțin cam rujată, pentru ideea că urma să poarte mască, a mărturisit că acum îi e mai bine: „Este fain la școală, că mă plictiseam acasă. Și decât să stau on-line, e mai bine la școală. Era rău la orele on-line. Nu avuzeam bine, nu aveam net bun și nu mi-a plăcut”.
„Cum a fost în vacanță? Bineeee? Ați așteptat să veniți la școală?”, asta i-a întrebat primarul Tiberiu Iacob Ridzi, la festivitatea de deschidere a școlii, iar printre cei ce au zis în cor daaaaaaaa, s-au auzit și mulți de nuuuuuuuuu.
Cu toată împotrivirea lor, festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut loc și la Școala nr 2, un loc în care, pentru grădiniță încă se dădea cu șpaclul pe clădirea ce așteaptă să fie modernizată și să își primească preșcolarii.
„Iată că, după o perioadă destul de dificilă și de nesigură, urmată de o vacanță, sperăm frumoasă pentru voi, azi ne întâlnim să retrăim împreună bucuria și emoția unui nou început de an școlar. Unii au venit azi pentru prima dată la școală, iar alții vă apropiați de finalul clasei a VIII-a și mai ales de examenul de evaluare națională. Vă doresc să îl luați toți cu brio”, a spus și Mihaela Marița, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, structură din care face parte această școală.
Peste 51,000 de copii au fost așteptați să vină la școală n județul Hunedoara și cei mai mulți și-ar fi dorit, poate, ca vacanța să mai țină un pic.
Diana Mitrache