Scandal Drumul de la ”senzațional”, la rușine

I mpostura capătă în România formele cele mai hidoase. Din păcate și presa sportivă, mai ales cea emisă din București, este din ce în ce mai avidă după așa-zisa rețetă de senzațional.

Deunăzi, intră pe gsp.ro un material care te lasă ”mască”, încă de la titlu ”Ticăloșii fără glorie, povestea celui mai dur cuplu de fundași centrali, din istoria ligii I”, cu trimitere la foștii jiuliști din anii 70, Gogu Tonca și Andrei Stocker.
Aici, autorul Costin Știucan, gazetar sportiv din 1995, extrem de activ în acești 26 de ani, înfierează cu mânie… bucureșteană toată activitatea celor doi la Jiul Petroșani, care ”și-au îngrozit adversarii” prin duritățile fără margini la care și-au supus partenerii de competiție. Îi prezintă pe Tonca și Stocker ca pe marii criminali ai fotbalului românesc, care au generat în jurul lor toate nenorocirile, înainte și după era lui Mitică Dragomir.
Ei, bucureștenii, care ne-au râs mereu în nas, care au blatuit campionate și Ghete de Aur, care au micșorat și mărit campionate după cum a vrut mâna lor. Un articol grețos, scris parcă din tenebrele unei meserii din ce în ce mai prăbușite.
Dacă ar fi să mergem pe aceeași întoarcere în timp, am vedea că Tonca și Stocker – niciodată eliminată, n-au băgat pe nimeni în spital! – am găsi alți ”mielușei”. Îi mai țineți minte pe Dan Coe de la Rapid, Popovici de la FC Bihor, Smarandache de la Steaua și Craiova, Dumitru Nicolae de la Steaua? Dar de Arezanov de la Baia Mare, cel care i-a încheiat cariera lui Ilie Balaci, ori de Marius Lăcătuș care i-a rupt piciorul lui Ardeleanu de la Bacău? Ăștia n-au fost ticăloși? Vorbește Cornel Dinu, un cotonogar de ”mare finețe”, alături de coechipierul Mircea Stoenescu – rupe – tot?
De ce nu amintiți de nenorocirile făcute de Dinamo, Victoria București sau Flacăra Moreni și FC Olt Scornicești? Ce vroiați ca Jiul lui Tonca și Stocker să stea capră? Da, se practica un joc mai bărbătesc, fiecare își apăra interesul. Dar nici nu ne făceam de râs cu impostorii Dudu Georgescu, Rodion Cămătaru sau Dorin Mateuț care câștigau cu nerușinare ”Gheata de Aur” pe bandă, că nu avea nimeni voie să se opună torționarilor de la Dinamo. Acum se vede câtă influență mai au, poate scapă de ”B”, dacă s-or face 18 echipe…
Spuneți că ”termocentrala” (!?) băga fum pe teren. Alo, maestre, aia era o centrală termică pentru producerea apei calde pentru dușurile din vestiare.
Vezi că nu le știți pe toate?
Tonca și Stocker n-au fost nici mai buni nici mai răi ca alții. Toate relele le-ați identificat în Valea Jiului. Fotbalul românesc a ajuns un rebut mondial din cauza echipei Jiul Petroșani.
Ați înfierat mereu tot ceea ce respiră aici. Nu negăm, am avut și noi personaje controversate (Bianca Drăgușanu, Miron Cozma, Nicolae Guță), am avut Mineriadele, dar de aici și până la punerea la zid a lui Tonca și Stocker, calea este cam lungă.
Vedeți-vă bârna de ochiul vostru de gazetari unici, (nu prea) demni urmași ai numelor care au scris în Gazeta Sporturilor. Gheorghe Nertea, Ion Cuper, Modesto Ferrarini, Pompiliu Vintilă, Eftimie Ionescu și alții, care au trăit acele timpuri, nu cred că ar fi judecat lucrurile așa.
Ați vrut un articol de senzație. Merita, dând cu noroi într-o echipă înființată în 1919, în niște jucători – simbol pentru culorile alb-negru?
Luați-o ca un protest modest, dintr-un colț de Românie de care ați scris mereu urât. Dacă asta vă crează un confort, atunci continuați. Noi știm ce am avut aici. Fermitatea și descrierea lui Tonca și Stocker este condamnată, Pepe, Casemiro sau Sergio Ramos ce sunt?
Noroc bun!
GENU TUȚU