P andemia, războiul de la graniță și toate pericolele ce decurg de aici, au făcut ca Ziua Mondială a Sănătății să fie sărbătorită cu gândul la sănătatea planetei. DSP Hunedoara s-a alăturat demersului mondial, iar la nivel județean, responsabilii din sănătate ne-au spus că trebuie să depășim aceste obstacole, pentru a ne putea ocupa de sănătatea fiecăruia, în parte.
În 7 aprilie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, finanțează și organizează campania Ziuna Mondială a Sănătățâii, cu sloganul: ,,Planeta noastra – Sănătatea noastră’’.
În această zi, mai mult ca oricând, s-a vorbit despre ideea de a înlătura poluarea aerului, apei și hranei. „Camnpania de anul acesta se derulează și prin DSP Hunedoara. Bineînțeles că avem și un suport material care este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică, iar anul acesta s-a axat campania pe faptul că trebuie să îlăturăm poluarea aerului, a apei, a hranei. Sunt probleme legate de criza climatică – o amenințare, de altfel, pentru sănătate, iar, din păcate, sunt suprapuse și alte crize, în imediata noastră vecinătate. În principiu, dorim să tragem un semnal de alarmă că prin deciziile noastre, putem afecta starea de sănătate a populației”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Ziua Mondială a Sănătății aboordează în fiecare an câte un subiect de importanță majoră ce afectează sănătatea globală, iar în anul 2022, este dedicată sănătății planetei noastre. „Conform
statisticilor, un procent îngrijorător al populației respiră un aer nesănătos, care este rezultat din arderea combustibililor fosili, dar trebuie, de asemenea, să ținem cont și că, urmare a războiului din Ucraina, lucrurile, cumva, s-au mai mișcat într-o zonă în care se schimbă optica. Discutam acum câteva săptămâni despre eliminearea
combustibilior fosili și, iată, acum lucrurile par să se fi temperat, că trecem o perioadă mai dificilă. Sperăm să ajungem al o normalitate în care să ne ocupăm, totuși, de sănătatea noastră, personală”, a mai adăugat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 13 000 000 de decese din intreaga
lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică – cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea.
Diana Mitrache