L a sediul INCD INSEMEX Petroșani a început un nou concurs de salvare minieră și de suprafață și oamenii care acordă primul ajutor în situații-limită sunt acum testați. Scenariile au cuprins evenimente ce pot să apară oricând în viața de zi cu
zi și fiecare echipaj a trebuit să dea primul ajutor contra-cronometru, dar și corect.

Un echipaj de la Salina Praid a ajuns la INCD INSEMEX Petroșani și a aflat că trebuie să intre pe galerii ca să salveze un bărbat căruia i-a fost amputat un braț, în urma unui accident în subteran. Salvatorii s-au grupat, au acționat așa cum au știut mai bine și au salvat omul. Cum a fost în cadrul exercițiului, ne-au spus chiar ei. Noi i-am găsit epuizați, în urma unui concurs la care au dat tot ce știau ei mai bine.
„Mi-a fost destul de greu, că eu particip prima dată la acest concurs. Nu am mai participat nici la acțiuni de salvare. Este prima mea acțiune și până acum nu am avut nicio situație de acest fel”, a spus unul dintre salvatori, la finalul concursului.
Salvatorii au avut de cărat cu ei un întreg echipament, care cântărește cam 15 kg, dar cu care au putut să respire în subteran, iar astfel dotați au trebuit să dea tot ce a fost mai bun.
Și, de la șeful acestui echipaj am aflat cât le este de util să participe la astfel de evenimente, mai ales că nu au fost feriți de incidente nici la salină. În vară, ieșirea din salină a fost obturată de o viitură.
„Vreo două săptămâni am lucrat acolo, pe grupe, ca să putem elimina cauzele accidentului neașteptat. Aveam și turiști înăuntru, la momentul prăbușirii și ni s-a blocat galeria principală de acces, dar ne-am mobilizat exemplar, am zice noi, și am evacuat turștii și apoi, după primele măsuri de urgență, a trebuit să eliminăm pericolul iminent de infiltrații cu apă și nămol. Echipa de acum se antrenează lunar și, periodic, avem invitați de la SMURD Târgu Mureș cu care facem antrenamente și simulăm
asemenea accidente ca să nu greșim, să nu facem mai rău accidentatului, decât e defapt”, a spus Iștvan Moldovan, șeful echipei de la Salina Praid.
Acești oameni se antrenează în condiții dure și fac tot ce trebuie ca să ajute oamenii implicați, iar mai apoi să îndepărteze efectele.
De această dată, au fost cronometrați de specialiști de la noi. Unul dintre ei este medicul Cătălin Popa.
„Pentru partea de subteran, pentru că astăzi au fost echipele de acțiune în subteran, de la saline și din minele din Valea Jiului, scenariul a presupus o victimă, cu o amputație de mână. Acest concurs, după cum bine știți, este o modalitate de testare a cunoștințelor profesionale ale echipelor de salvatori, atât de subteran, cât și de suprafață, cât și un prilej de a-și perfecționa aceste abilități. Cred că este un câștig pentru toată lumea”, a precizat și dr Cătălin Popa, medic și salvator.
Joi dimineață a început ediția cu cea mai mare participare din partea salvatorilor minieri și de suprafață. Vorbim despre ediția cu numărul XIII, una mult așteptată și care atrage atenția asupra faptului că, în ciuda restrângerii activității din minerit,
salvatorii se regăsesc în număr tot mai mare la suprafață.
Echipe de la rafinării, de la combinate chimce și metalurgice din România, dar și din minerit, vin să se întreacă la INCD INSEMEX Petroșani, timp de două zile.
Este o ediție ce pare mult-așteptată, dat fiind numărul mare de participanți și de la care se așteaptă rezultate foarte bune.
Diana Mitrache