Salvamontistii ar putea primi dreptul de a aplica amenzi

Cei care ignorã indicatiile salvatorilor montani si-si pun viata în pericol ori a altor persoane, ar putea fi amendati dacã o propunere legislativã se va concretiza. Salvamontistii nu cred cã ei ar trebui sã se ocupe de aplicarea sanctiunilor contraventionale.

Initiativa care s-ar putea concretiza într-un proiect de lege apartine senatorului  Dan Manoliu si vine dupã tragedia din Retezat. Parlamentarul spune cã ”a sosit în sfârsit momentul sã legiferãm în aceastã directie, iar persoanele care nu iau în considerare avertizãrile salvamontistilor locali de a nu urca în acel moment pe munte sã poatã fi pasibili de amendã”. Sanctiunea contraventionalã ar fi un instrument de preventie, pentru a-i descuraja astfel pe cei care îsi pun viata în pericol, si mai mult, viata celor cu care se deplaseazã pe munte sau celor pe care îi au în grijã si supraveghere. ”Este important ca noi, clasa politicã, sã intervenim în societate prin astfel de decizii, care chiar dacã la nivel individual pot leza bunul plac al unor persoane, însã privind în ansamblu, de la înãltimea functiei cu care românii ne-au învestit, sã putem sã îi protejãm prevenind pierderea unor vieti umane sau accidentarea celor ce iubesc muntele”, explicã parlamentarul.

Nu salvatorii ar trebui sã dea sanctiunile

Seful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean spune cã în prezent nu existã nici o lege care sã dea dreptul salvatorilor montani sã aplice amenzi. Chiar dacã ar apãrea o asemenea reglementare, Bodean considerã cã nu Salvamont ar trebui sã aplice sanctiunile. ”Deocamdatã nu existã legislatie si nu putem sanctiona pe nimeni. Noi avertizãm, dãm sfaturi si ne ocupãm de ceea ce trebuie sã facem. Adicã de prim ajutor, transport, patrulare de prevenire, avertizãri în caz de avalansã sau alte fenomene periculoase ce ne intereseazã si ar putea interesa siguranta turistilor. Ar fi foarte utilã o asemenea legea dar nu cred cã  noi ar trebui sã facem acest lucru, sã dãm amenzi. Ar trebui sã o facã jandarmii montani, cei care se ocupã cu disciplina si cu respectarea legilor. Ar fi atributul lor, noi sã ne ocupãm cu salvarea si ei cu respectarea ordinii publice”, a declarat seful Salvamont Hunedoara. Ovidiu Bodean mai spune cã libertatea de a merge pe munte existã în toatã lumea si ar putea apãrea situatii absurde dupã aparitia unei asemenea legi. ”Cum ar fi sã-i interzic la un alpinist de performantã sã facã un traseu, chiar dacã e mai dificil? Acum sã stãm în fata cãrãrii si sã ne opunem sã nu meargã? Noi nu-i oprim pe turisti sã vinã la munte, le vrem binele. Vrem ca ei sã circule pe munte în sigurantã si atunci omul vine cu plãcere la munte. Când îti spun despre o avertizare nu fac decât sã-ti ofer sigurantã. Vreau sã te aduc la munte, nu sã te îndepãrtez. De amenzi sã se ocupe cine trebuie sã o facã. Ce facem, nu mai acordãm prim ajutor si alergãm dupã turisti sã-i amendãm? ”, a mai spus Ovidiu Bodean, seful Salvamont Hunedoara.

Maximilian Gânju

Un comentariu la „Salvamontistii ar putea primi dreptul de a aplica amenzi

  • 27 aprilie 2017 la 09:37
    Permalink

    Cu siguranta niciodata Salvamont-ul nu va da amenzi , nu este specificul activitatii, din articol sau declaratii nu rezulta acest lucru si nici nu exista exemple similare niciunde in Europa in tarile in care salvarea montana se face de catre structuri civile. Este o interpretare exagerata si nu are nici o legatura cu realitatea sau cu proiectele noastra de viitor. Daca se va aproba vreodata aplicarea de amenzi pentru nerespectarea unor avertizari, indiferent de cine sunt emise, cu siguranta nu noi ii vom amenda pe cei care merg pe munte, intrucat exista institutii aparute pe munte care au asta in obiectul de activitate. Politica actuala a Salvamontului Romanesc este de fi in permanenta prietenul celui care merge pe munte , indiferent dace este turist , sportiv de performanta sau culegator de afine , dar , nu toti acestia, din varii motive, nu pot sau nu doresc sa fie prieteni cu noi si le putem accepta decizia. Respectul nostru pentru toti cei care merg pe munte .

Comentariile sunt închise.