Î n Valea Jiului sunt sute de tineri care intră la liceu cu note sub 5 și cei mai mulți ajung să termine un liceu de profil industrial. Numai că nimeni nu îi ia în calcul pe cei care, aici fiind, devin ambițioși și cred în șansa lor, așa că, la final, iau și Bacalaureatul.

Noi am întîlnit absolvenți de la Dimitrie Leonida din Petroșani, acum studenți sau cu propriile lor afaceri.
După examenele de Bacalaureat îi felicităm mereu pe cei care iau 10 curat și vorbim despre meritul părinților, al profesorilor și, nu în ultimul rând al lor, că sunt ambițioși. Dar tot despre ambiție e vorba și la cei de la profilele la care nota de admitere este sub 5. Ei parcă nici nu intră în statistici, însă, noi am descoperit acum copii extrem de buni, care au luat bacalaureatul și care acum sunt pe cale să devină oameni importanți. Darius este unul dintre ei. Acum în Anglia, unde are propria-i firmă, a acceptat să ne povestească ce a fost pentru el liceul industrial din Petroșani. „Acum sunt antreprenor în străinătate. Adică am o firmă care se ocupă cu comerț și prestații servicii în Anglia. Am avut foarte multe oportunități datorită acestui liceu. Să fiu sincer, la momentul în care am stabilit orientarea către liceele de acolo, l-am pus pe acesta pe locul I sau II, că era unul dintre liceele din Valea Jiului pe profil industrial, care are acele programe foarte benefice. Pentru mine, proiectarea în autocad a fost foarte importantă și pot spune că pe piața internațională am fost foarte bine văzut”, mi-a spus Darius Papară, fost elev la Dimitrie Leonida Petroșani, acum om de afaceri în Anglia.
Darius recunoaște și el că nu a avut note foarte mari, dar a fost ambițios și a reușit în viață. Și tot despre reușită mi-a vorbit și Andrei, un copil venit la liceu după o traumă în familie, la învățământul special, dar care atât de mult a crezut în el, încât acum e student. „Eu am intrat la Craiova cu notă mică, iar apoi, fiindcă mi-a murit tatăl, m-am transferat la Petroșani, la acest liceu. Am muncit, dar nu am luat Bacalaureatul din prima, că nu mi-a plăcut atunci să învăț. Nu a fost nici ușor. Am luat româna, matematica, întâi și biologia anul următor. Dar apoi am luat o notă mare la biologie și acum sunt student la Facultatea de Mine, la Ingineria Mediului. Am trecut deja primul an și sunt în anul II”, mi-a mărturisit și Andrei Laurențiu Cămărășescu, student, fost elev al aceluiași liceu.

Ambiția, dorința de a reuși îi mână pe acești copii, fără meditații, doar cu orele de remedial de la școală, să reușească. Și noi am găsit printre foștii elevi un viitor preot. Și nu unul oarecare, ci chiar unul care e recunoscut la nivel de facultate, fiind mesager al Universității din Alba Iulia. „Pentru mine, 2014 a fost un an foarte greu. Avem 5,05 la admiterea la liceu și, la final, media la Bacalaureat a fost 6,96. Am intrat pe băncile liceului la profesională, am mers 3 ani, cum e parcursul normal și apoi am zis, în anul II că o să mă fac preot. Aici sunt student acum în anul III. Dar am terminat profesionala cu o medie de peste 9. Am făcut doi ani la liceu și m-am ambiționat mult că vreau să fiu preot și să ajut oamenii”, a spus Ionuț Nan, student la Teologie, fost elev al liceului.
Celor care sunt acum elevi de liceu, viitorul preot le-a spus că nu e ușor să reușești în viață, dar că totul depinde de ei, iar printre actualii elevi la profesională, am găsit un viitor scriitor, așa cum a promis deja de mai mulți ani, timp în care a cochetat cu o revistă de nivel european.
„Totul a început prin clasa a V-a. Mie îmi place să citesc și într-o zi am spus ce ar fi să și scriu. Am încercat. A fost groaznic inițial, dar cu timpul am perseverat. De abia când am ajuns la liceu, în clasa a IX-a am văzut că scriu mai bine. Nu am dat la filologie, dar tot din lecturile mele, citez un autor care mi-a rămas în cap și care spune că, dacă ai o pasiune, unele școli te pot ajuta, dar dacă ești artist, tu trebuie să fii autodidact, că școlile nu te vor ajuta foarte mult”, mi-a spus Edmond Cărneală, elev la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani.
Și trebuie să vă spun că Edmond venise și „vedeta” școlii, un elev din Livadia, pasionat de șah și care nu s-a prea ținut din școală, dar, acum, că își vede prietenul că aproape reușește, se gândește serios să ia Bacalaureatul.
Doi copii au luat bacalaureatul la acest liceu în sesiunea ce tocmai s-a încheiat. Și profesorii spun că au ținut și că țin în continuare ore de remediere a deficiențelor, așa încât să mai crească numărul celor ce îl vor promova prin august. „Majoritatea dintre elevii noștri nu vizează, defapt promovarea Bacalaureatului, că ei vin aici cu gîndul de a deveni meseriași. Se pregătesc în domeniul profesional și principalul lor obiectiv este acesta. Desigur, unii înceracă să ia și Bacalaureatul. Este un salt mare pentru ei, depun eforturi foarte mari și ei și noi, deoarece mulți nu au intrat la liceu cu examenul de evaluare națională promovat. Și să ajungi cu 6 sau chiar mai mult, este un efort mare pentru ei”, a spus Mihaela Marița, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani.
Oficial, statisticile arată că în județul Hunedoara au promovat Bacalaureatul peste 60 la sută dintre absolvenți. Potrivit datelor oficiale, în urma soluționării celor 998 de contestații, pentru 639 dintre contestațiile depuse, notele inițiale au fost modificate în sens crescător. În cazul a 300 de contestații, notele s-au modificat în sens descrescător, iar un număr de 59 de note inițiale pentru care s-au depus contestații, au rămas nemodificate în urma reevaluării.
Un număr de 47 de candidați declarați inițial respinși, au fost declarați reușiți după soluționarea contestațiilor. Și nimeni nu prea vorbește despre cei ce intră la licee cu note de minim 7 și nu promovează Bacalaureatul.
Și, tocmai de aceea, exemplele de mai sus sunt grăitoare.
Diana Mitrache