S-au primit bani pentru construirea unor centre destinate colectării deșeurilor voluminoase. Doar că, nu toate primăriile au demarat lucrările. La Petrila, spre exemplu, construcția s-a
împotmolit la faza licitației, după ce aceasta a fost contestată.

Un teren aflat la confluența dintre terenul aferent fostei minei Petrila și Cartierul Bosnea din Petroșani, va fi folosit ca depozit de deșeuri, altele decât cele menajere. Spațiul va fi amenajat și, de aici, deșeurile vor fi transportate de o firmă specializată, doar că licitația e amânată. „Suntem blocați de contestație. Lucrarea a fost scoasă la licitație. Au venit două firme. Una dintre ele a fost declarată câștigătoare, dar cealaltă firmă, nemulțumită, a contestat procedura de licitațuie. Așteptăm răspunsul de la CNSC și, după aceea, se va decide”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Termenul de finalizare al lucărilor este noiembrie 2024 și costurile sunt estimate la peste 700 de mii de euro.
Pe un teren încă nefolosit și acoperit cu iarbă, aproape de locația fostei mine Petrila, va fi construită o platformă betonată pentru depozitare. Tot aici va fi făcut un spațiu de acces în interiorul deponeului cu aport voluntar și zona va fi împrejmuită, fiecare tip de deșeu, fiind depozitat în containere speciale. Doar că, până acolo mai e de trecut de faza birocratică. „Ne încurcă, dar nu avem ce face, pentru că aceasta este pârghia legală pe care o au cei ce sunt nemulțumiți de licitație. Au dreptul să conteste, noi nu putem să îi oprim. Și asta înseamnă că ne ducem în timp cu o lună, poate și mai mult, până vom contracta și vom da ordinul de începere. Dar, până în mai ar trebui să avem un constructor acolo”, mai spune primarul Jurca.
Deșeurile voluminoase sunt o problemă, încă nerezolvată și cele mai multe ajung la containere, ori pe malul apelor, în cel mai nefericit caz..
La nivel național, ținta propusă prin PNRR este construirea și operaționalizarea a 565 de centre de colectare cu aport voluntar până la jumătatea anului 2026. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la dispoziția beneficiarilor un proiect tip. Alocarea financiară totală acordată pentru lucrări este de 587.860.000 euro.
Diana Mitrache