Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a confirmat că Ministerul lucrează la un act normativ pentru implementarea unei rezerve de capacitate în sectorul energetic. Acest mecanism vizează remunerarea grupurilor energetice pentru disponibilitatea lor de a furniza energie electrică atunci când este necesar. Burduja a subliniat că acesta ar putea fi o soluție pe termen mai lung pentru energia electrică produsă din cărbune, în special pentru Complexul Energetic Oltenia și Valea Jiului.
“Nu suntem singura țară care a făcut asta și, pentru Complexul Energetic Oltenia și poate și pentru Valea Jiului, aceasta poate fi o soluție pe un termen puțin mai lung, în contextul în care vorbim și despre ceea ce-mi doresc: să decalăm și termenele de închidere, cel puțin la Complexul Energetic Oltenia, cel puțin cu cât s-au întârziat proiectele pe gaze, un an și jumătate – doi ani”, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Introducerea rezervei de capacitate nu este o noutate, iar primele discuții în acest sens datează de mai mulți ani. Aceasta presupune, în esență, ca toți consumatorii de energie electrică să suporte o contribuție pentru menținerea grupurilor energetice în stare de funcționare, astfel încât acestea să poată fi activate rapid în caz de necesitate.
Comisia Europeană a aprobat un astfel de mecanism pentru șase țări acum șase ani, însă alocarea rezervei se realizează prin licitații deschise, iar uneori este folosit și pentru echilibrarea consumului prin intermediul „demand-response”, nu doar pentru producția de electricitate.
Monika BACIU