Romani mai putini, schimbari mai multe

Scaderea populatiei Romaniei va atrage si o scadere a numarului de parlamentari, consilieri judeteni sau locali. Pentru aceasta, insa, trebuie schimbata Legea Administratiei Publice Locale.

Prin urmare, la alegerile locale din luna iunie in Petrosani, de exemplu, vor fi scoase la „concurs” tot 19 posturi de consilieri locali, la fel ca si in anii anteriori. „La Petrosani vom avea, si in urmatorii 4 ani, tot 19 consilieri ca si in prezent. Nu de alta, dar, conform prevederilor legilor in vigoare localitatile care au intre 20.001 si 50.000 de locuitori au dreptul la 19 consilieri locali. Noi, inca, ne incadram intre aceste limite. Probabil, legea va fi schimbata dar, abia dupa alegerile locale ce se vor derula in luna iunie a acestui an”, a precizat Adrian Negoe, secretar Primaria Petrosani.

Noile date rezultate in urma recensamantului din noiembrie 2011 vor fi folosite, mai intai, din vara in statisticile oficiale. Apoi, noile statistici vor fi utilizate si de catre toate institutiile private si bugetare. Cele mai ample efecte ale scaderii populatiei vor fi resimtite in invatamant si in mediul editorial. Mai exact, toate hartile, tabelele si manualele de Geografie sau Economie urmeaza a suporta modificari substantiale.

Mircea Nistor