Turiștii care aleg stațiunile de schi din județ sunt în siguranță în zonele amenajate, pericolul fiind localizat la peste 1800 de metri, în afara domeniilor schiabile, dar și în zonele de creastă. Atât în Parâng, Vâlcan ori Retezat, la peste 2000 metri altitudine există risc iminent de producere a avalanșelor.
Conform unei avertizări nivometeorologice, în Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu, riscul de avalanșă e de gradul 4.
”La suprafață se găsește un strat consistent de zăpadă proaspătă în urma cantităților însemnate de precipitații din ultimele două zile, local de peste 40 l/mp și pe arii restrânse de peste 60 l/mp. Vântul intens ce a depășit temporar 80 km/h a spulberat zăpada și a format numeroase plăci și a creat multiple troiene în zonele adăpostite. Stratul este instabil în partea superioară, iar la suprafață sunt cruste neportante și plăci de vânt”, se arată în avertizarea salvatorilor montani. În zona Văii Jiului sunt anunțate noi ninsori începând de astăzi-vineri, astfel că stratul de zăpadă va crește considerabil.
”La peste 1800 m, la supraîncărcări oricât de mici, dar și spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici și medii prin ruperea plăcilor de vânt sau prin alunecarea stratului proaspăt peste cel vechi de zăpadă înghețată, pe pantele suficient de înclinate. Riscul este mai ridicat în zonele adăpostite cu acumulări mari de zăpadă. Sub 1800 m, stratul are dimensiuni mai reduse, dar și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și medii, existând zone cu depozite mai însemnate de zăpadă, în special pe versanții sudici”, se mai arată în avertizarea Dispeceratului Național Salvamont. Salvatorii le recomandă turiștilor amatori de schi de tură să-și amâne ascensiunile în afara zonelor neamenajate.
Maximilian Gânju