Turistii care aleg sa-si petreaca vacanta in masivul Retezat, in zona turistica de la Carnic unde este poarta de intrare in Parcul National, sunt nevoiti sa innopteze la lumina felinarelor a lumanarilor sau a luminii focurilor de tabara.

Cabanele si pensiunile din masiv sunt in bezna, unele de zeci de ani, iar altele care au avut curent electric si-au pierdut acest serviciu dupa ce o societate care a efectuat lucrari la poalele masivului, odata ce a finalizat lucrarea si-a dezafectat santierul si a luat si transformatorul care aducea lumina in cabanele turistilor.

Pentru ca proprietarii de pensiuni nu-si permit luxul de a achizitiona un transformator, cabanele au ramas cufundate in intuneric si vor mai ramane ani buni. Parangul ar putea profita de acest lucru dupa ce s-ar finaliza proiectul de dezvoltare si ar deveni o destinatie atractiva pentru turistii dispusi la mai putine concesii in ceea ce priveste confortul.

Astfel, statiunea de deasupra Petrosaniului ar putea sa scape de sezonul mort cum este vara si sa aiba profit pe tot parcursul anului. Totul depinde de proiectul de modernizare finantat de la bugetul de stat.

Parangul –optiunea pentru turistul comod

In zona Carnic este intalnit exact acest tip de turist care ajunge pana in masiv cu masina si ramane la cabana pentru a se destinde si se multumeste doar cu aerul curat de munte. Astfel, in fiecare sezon de vara, sute de turisti iau cu asalt statiunea de la poalele Parcului National Retezat, in ciuda faptului ca sunt conditii oferite sunt ca la inceputul secolului XVIII. Turistii nu sunt dezarmati insa, majoritatea sunt de acord ca un simplu bec in cabana ar face vacanta mai confortabila. Problemele investitorilor in turism au aparut sustin acestia, dupa ce firma care a terminat lucrarile in zona Carnic -Valea Mare, la plecare, si a luat transformatorul de curent electric, desi cabanierii plateau energia electrica. Cei mai multi turisti spun insa ca Retezatul trebuie sa ramana in loc pentru ca o data cu infrastructura apar si problemele iar rezervatia este in pericol. Asa ca, pentru turistii care cauta doar aer tare de munte si drumetii scurte, Parangul este locatia perfecta si pe timp de vara.

Maximilian Ganju