Ț inând cont de temperaturile ridicate prognozate pentru perioada imediat următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara transmite participanților la trafic câteva recomandări pentru a reduce riscul de a fi implicați în evenimente negative:

l Planificaţi pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 –18.00 şi nu consumaţi sub nicio formă băuturi alcoolice.
l Asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, crește considerabil riscul ca pneul să explodeze.
l Asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi.
l Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii va accentua starea de oboseală. Aceasta se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă. Acestea se pot termina cu adormirea la volan.
l Șoferilor li se recomandă să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână.
l În cazul în care autovehiculul a staționat la soare, înainte de plecarea la drum, porniți instalația de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranță.
l Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile nu sunt la fel de ridicate.
l Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri în autovehicul pe caniculă dacă nu sunteți prezenți!
l Folosiți parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față. Astfel, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii.
l Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesară deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.
l Vă recomandăm opririle dese în vederea repausului și hidratării, iar pe cât posibil staționarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.
l Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.
l Vă reamintim că toleranța este ZERO pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive.
l În ceea ce privește pietonii, le reamintim că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!!
l Evitați pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă.
l De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.
l Nu uitați! Un comportament agresiv în trafic, va spori riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.
l În cazul în care, fie pieton, fie șofer sau pasager, observați persoane prăbușite pe stradă, apelați de urgență 112!
sursa IPJ Hunedoara
Misiuni și acțiuni întreprinse pentru prevenirea și gestionarea efectelor generate de caniculă, în ultimele 24h
R eferitor la situația efectelor produse în contextul valului persistent de căldură, în cele 3.076 de puncte de prim ajutor și hidratare operaționalizate la nivel național au fost asistate 913 persoane, o persoană dintre acestea fiind transportată la o unitate spitalicească. În perioada de referință, au primit asistență medicală de urgență prespitalicească din partea echipajelor SAJ și SMURD 107 de persoane, din care 84 au fost
transportate la spital.

Totodată, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 192 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 1.149 ha.
În ultimele 24h, autoritățile publice locale au efectuat 1 transport de apă potabilă, 5 transporturi de apă menajeră și 3 transporturi de apă pentru animale.
Cu scopul de a conștientiza populația asupra riscurilor la care este expusă prin incendierea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente, respectiv a consecințelor negative asupra mediului înconjurător, în ultimele 24 de ore au fost realizate 714 acțiuni de informare preventivă desfășurate în teren, în care au fost diseminate 2.423 materiale informative.
Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor de pe terenurile agricole și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente, la nivel național, în mediul rural s-au desfășurat 343 misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, ce au vizat transmiterea de mesaje
pre-înregistrate în vederea conștientizării riscului generat de
temperaturile extreme. Dintre acestea, 72 misiuni au fost desfășurate de
către personalul ISU, 3 cu ajutorul autorităților locale, 268 de către SVSU.
Totodată, au fost executate 16 de controale/verificări de prevenire în scopul preîntâmpinării riscului de
producere a incendiilor de miriști, turbării, litiere, păduri, stuf, tufăriș sau vegetație ierboasă, în urma cărora au fost aplicate 31 sancțiuni contravenționale, dintre care 23 avertismente și 8 amenzi, în cuantum de 5.000 lei.

S faturi Generale pentru populație
l evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00
l bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul băuturilor alcoolice!
l poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise
l consumă fructe și legume proaspete
l nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite
l resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde!