Raportul corpului de control e indubitabil Belele multe pentru Axis Corporate Security

Angajatii de la Axis Corporate Security, firma ginerelui fostului ministru Vasile Blaga care se ocupa partial de paza unitatilor miniere din Valea Jiului, au dreptul doar sa lucreze. Cat mai mult si pe salarii cat mai proaste. Foarte putine drepturi le sunt respectate, iar acest lucru a fost stabilit de o comisie de ancheta ministeriala, care a efectuat un control la aceasta societate, ca urmare a reclamatiilor facute chiar de agentii de paza.

Legislatia in domeniul relatiilor de munca este facultativa pentru cei de la Axis Corporate Security SRL Deva, firma condusa de Ionut Rudeanu, ginerele ex-ministrului Vasile Blaga. Angajatii au doar obligatii, in timp ce drepturile conferite de lege le sunt incalcate cu buna stiinta. Rezultatele controlului efectuat de inspectorii de munca au scos la iveala grave deficiente la firma care se ocupa de paza unitatilor miniere, care trebuie remediate in cel mai scurt timp.

Astfel, salariile agentilor de paza nu erau stabilite la o data fixa, in contract fiind mentionat un interval de 15 zile. Mai mult, acestia se multumeau cu salariul minim pe economie, pentru ca de sporuri nici nu poate fi vorba, in ciuda faptului ca muncesc cat pentru doi sau chiar trei persoane. „Se efectueaza ore suplimentare, conform fiselor de identificare completate de salariati, coroborat cu documentele privind predarea – primirea serviciului de paza, procesele verbale de receptie a serviciilor de paza prestate la obiectivele de prezenta.

Din verificarea documentelor (…) s-a constatat ca nu au fost evidentiate si platite, cu spor de 25% din salariul de baza, toate orele de noapte efectuate. Din verificarea documentelor s-a constatat incalcarea prevederilor art. 137 alin. 4 din legea 53/2003, privind acordarea repausului saptamanal”, se arata in raportul de verificare a activitatii. In plus, salariatii habar nu aveau cate ore au lucrat si cate li s-au platit, cum nu au fost informati nici despre sporurile acordate, pentru ca nu erau intocmite fise de salariu. Cei de la Axis au incalcat si prevederile legale privind compensarea cu timp liber sau plata muncii prestata in zilele de sarbatoare legala si nu au tinut cont nici de ce spune legea in privinta acordarii de spor de arma pentru salariati.

Inspectorii de munca, care au efectuat controlul la Axis Corporate Security SRL au stabilit o serie de masuri pentru remedierea deficientelor constatate, precum si termene clare de conformare, asa incat agentii de paza sa fie platiti corect, pe masura muncii prestate. Daca nu va respecta aceste masuri, Axis Corporate Security SRL risca sa fie din nou amendata, sanctiunea mergand de la 5.000 la 10.000 de lei, conform legislatiei in vigoare.

Munca multa cu oameni putini

Axis Corporate Security a intrat pe usa din dos in contracul de paza al unitatilor miniere, incheiat de Compania Nationala a Huilei. In anul 2010, Scorseze Security International a castigat licitatia organizata de CNH Petrosani pentru paza sucursalelor miniere din Valea Jiului.

Desi contractul initial prevedea clar imposibilitatea subcontractarii catre terti a serviciilor, pe fir a intrat si firma infiintata de ginerele ex-ministrului Vasile Blaga, Ionut Rudeanu. Asta desi nu aveau suficienti angajati. Conform celor sesizate catre factorii responsabili, agentii angajati de Axis sunt undeva la un procent de 55% din acest numar, drept pentru care  sunt obligati sa presteze serviciul in program de 12 ore cu 24 de ore libere,  acumulandu-se astfel o medie de 250 de ore de serviciu prestate lunar. Iar pentru volumul imens de munca, agentii de paza incaseaza la final de luna vreo 720 de lei cu tot cu tichetele de masa acordate de angajator.

Infiintata in 24 aprilie 2009, Axis Corporate Security are sediul in Deva si figureaza la pozitia 784 pe lista Ministerului de Interne care cuprinde firmele ce au obtinut licenta de functionare in domeniul paza si protectie, licenta luata de altfel la scurt timp dupa ce a fost infiintata.

 Carmen Cosman

4 comentarii la „Raportul corpului de control e indubitabil Belele multe pentru Axis Corporate Security

 • 4 septembrie 2012 la 14:59
  Permalink

  Comisia de anchiata ministeriala nu ne prea apara drepurile din cate inteleg nu?, au si ei copi si poate o sa lucreze candva la un patron tot asa si no o sai plateasca Dumnezeu nu loveste cu bata. In viata asta nu scapi de 3 lucruri mai si late De saracie de prostie si de hoti

 • 4 septembrie 2012 la 15:07
  Permalink

  Daca am scapa de firma asta ma duc la cea mai sfanta manastiri si donez ceva 20 lei cupar pun lumanari Doamne. Sa place unde a intarcat mutu iapa loaiar gaia pe toti patroni asta smecheri si rai.

 • 4 septembrie 2012 la 15:13
  Permalink

  SC.AXIS.Corporate.SECURITY.SRL NUI DECAT O GRAMADA DE HOTI SMECHERI SI CUM VA EXPLICATI CA Minele da catre CNH 1700 ron per agent si agentul primeste doar 600 si poate nici 600 de cele mai multe ori, ar trebui sa loam macar 800 ron ca totes scumpe, nici la SCORZEZE.INTERNATIONAL.SRL nu era cinestie ce dar aveam undeva la 770 ron pe luna si asta la 18 posturi de 12 ore deci era totusi ceva dar era si peacolo ceva rau ca no multe nu se pot spune oricum nu ma asculta nimeni si oameni stiti cum sunt Dumneavoastra sunteti cu pregatire cunoasteti oameni can palma doar.

 • 15 septembrie 2012 la 00:59
  Permalink

  Doar in http://www.bnm.md/ republica Moldova putem trai cu salariul asta de la axis de 600 ron ca in lei moldovenesti vine de trei ori si jumate deci in moldova republica traim bine

Comentariile sunt închise.