Unul dintre principalii arhitecți care a gândit un proiect de revitalizare a zonei miniere de la Petrila, Cristina Sucală a mers la Veneția cu ideile ei. Acolo a prezentat conceptul și a punctat, din nou, lipsa de acțiune a celor de la noi.
Planeta Petrila a mers la Scientific International Post-Mining Network, organizat la Veneția de École Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage de Lille. În cadrul aceleiași conferințe, Sanda Nicola a prezentat ”Limitări geografice și culturale în strategia de dezvoltare post-minerit. Studiu de caz: Valea Jiului, România”.
„Proiectul Planeta Petrila este apreciat în toate cercurile de specialiști care se concentrează pe Post-Mining. Din păcate, acasă, eforturile noastre de zece ani, depind azi de deblocarea procesului de achiziție a clădirilor de către Consiliul Judetean Hunedoara, care și-a manifestat interesul de la sfârșitul anului 2019. Azi, doi ani mai tarziu, nu ne mai este permis acces în câteva clădiri, iar majoritatea clădirilor, clasate ca monumente de importanță natională, pe lista A, se deteriorează pe zi ce trece”, a scris pe pagina sa de socializare Cristina Sucală.
Clădirile de la mina Petrila nu pot fi cumpărate de Consiliul Județean Hunedoara, deși reprezentanții instituției au spus că au banii pregătiți, pentru că AGA de la Societatea de Închideri de Mine nu a aprobat acest proiect nici acum.
Potrivit lui Daniel Sîrb, directorul SNIMV, proiectul mai are nevoie de un aviz de la compartimentul juridic și tot domnia sa a precizat că ar putea fi aprobat în această săptămână.
Diana Mitrache