Prima etapă din BRUA a fost finalizată

Este vorba de etapa I a interconectorului BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria), aflată pe teritoriul României, s-a finalizat. Informația a fost confirmată oficial de Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei, în cadrul Romanian International Gas Conference 2020 (RIGC 2020), eveniment organizat online de Energy Policy Group.
“Prima fază a proiectului BRUA este finalizată și, odată ce va fi funcțională, va consolida independența energetică și va asigura diversificarea surselor de gaze pentru România. Transmit felicitări Transgaz și angajaților săi”, a declarat Dan Drăgan, potrivit focus-energetic.ro.
Oficialul român a declarat că, pe lângă BRUA, proiect de 500 de milioane de euro dezvoltat în România, mai multe proiecte de transport al gazelor sunt în construcție în zonă, ceea ce va crește conectivitatea în Europa.
Transgaz a finalizat duminică după-amiază, la ora 16:15, lucrările la gazoductul BRUA 1, potrivit unei informații apărute în spațiul public. Conducta BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) a costat 479 milioane de euro, din care fonduri europene nerambursabile de 179 de milioane de euro, restul fonduri proprii și atrase de Transgaz. Este cel mai important proiect de investiții al Transgaz.
Pentru faza 1, cea care s-a finalizat acum, se prevede transportul a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an (spre Ungaria), urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022, odată ce va fi terminată și faza a doua a acestui proiect.
BRUA trece și pe teritoriul județului Hunedoara.
Cosmin BACIU