Gunoiul de la depozitul vechi al Pregoterm, care a luat foc de câteva ori până acum, a fost subiectul principal pe lista Prefecturii Hunedoara. Prefectul a convocat CJSU pentrucă situația nu mai poate trena la nesfârșit, depozitul ilegal de deșeuri fiind un real pericol.

De 5 ori au ars deșeurile din depozitul situat în Colonia municipiului Vulcan, Garda de Mediu a dat amenzi usturătoare care au fost plătite din banii localnicilor și tot ei sunt în cntinuare în pericol. Primarul spune că birocrația face să treneze lucrurile și recunoaște că pericolul este prezent în fiecare zi. Tone de deșeuri, pe alocuri mistuite de foc, stau să genereze oricând o altă catastrofă de mediu. Asta, pentru că Pregoterm, societatea care trebuia să ducă de acolo gunoiul depozitat, este în insolvență. Trebuie duse cât mai repede la deponeul de la Bârcea, dar birocrația încă încurcă sănătatea oamenilor.
Și, pentru asta, prefectul a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
„Încerc să discut în CJSU tema aceasta, apoi voi merge și la primăria Vulcan, unde voi avea o discuție și cu lichidatorul de la Pregoterm și vedem care sunt soluțiile reale prin care să putem evacua acele gunoaie”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
În acel loc, în ultimii ani, au izbucnit cel puțin 5 incendii, iar de fiecare dată, localnicii sunt cei care au avut de suferit.
50.000 de lei a fost amenda pe care Garda de Mediu Hunedoara a dat-o administrației de la Vulcan, pentru că deșeurile din acel depozit au luat foc de mai multe ori. „Vreau să accentuez faptul că tot timpul este un pericol de incendiu acolo. De aceea este pe ordinea de zi a CJSU problema, pentru că, până la urmă trebuie să găsim cine trebuie să facă treaa acolo”, a mai spus prefectul județului.
Pulberile din aer măsurau, la 24 de ore distanță de evenimentul din 6 noiembrie 2022, când a fost primul incendiu, cantități duble de noxe, față de oricare zi precedentă, sau următoare. Astfel, potrivit datelor oficiale, pentru data 4 noiembrie 2022, concentrația era de 30,16 micrograme/mc, a doua zi, concentrația era de 28,34 micrograme/mc, iar în ziua incendiului, pe tot parcursul celor 24 de ore a fost o medie dublă, adică, 42,33 micrograme/mc.
Noxele rămân dată fiind cantitatea mare de gunoi depozitată acolo, pe care plouă și care se usucă, degajând în aer agenți poluanți. Și, mai mult ca oricând, există pericolul aprinderii acestora, în orice moment.
Diana Mitrache