[ Poveștile unui stadion la 40 de ani ] (ep. 2) | Locul 9, în primul sezon

1 august 1982 – 1 august 2022, 40 de ani pe stadionul ”Petre Libardi” din Petroșani, în 40 de povești.
C ampionatul cu nr. 65 al Diviziei „A” începe cu un nou antrenor, Ladislau Vlad, cu un transfer de marcă, Dumitru Băluţă de la F.C. Argeş Piteşti, cu revenirea
portarului Homan de la Minerul Lupeni, precum şi a unor jucători mai puţin cunoscuţi din judeţul Hunedoara, I. Dosan, Stana (reveniţi şi ei la Jiul), Mircea Marian sau Stoinescu de la Rapid Arad. O pierdere importantă va fi cea a lui Giuchici, care se reîntoarce la „Poli” Timișoara.

Sezonul începe rău pentru Jiul: 0-1 la Chimia Rm. Vâlcea şi debut slab la primul meci în faţa propriilor suporteri pe noul stadion (11 august1982), 0-0 cu Politehnica Iaşi. A urmat însă victoria în etapa a 3-a, 2-1 cu Steaua Bucureşti, după ce a fost condus cu 0-1, Jiul revenind prin golurile lui Dina şi Gr. Petre.
Jiul are un parcurs bun între etapele 7-11, cu meciuri fără înfrângere, terminând excelent turul, pe locul 8, după ultima victorie de toamnă, 2-0 cu Petrolul Ploieşti, goluri Vizitiu şi I. Varga.
Returul se desfăşoară în aceeaşi notă. De reţinut, în etapa a 31-a, la 14 iunie 1983, la meciul cu Universitatea Craiova, câştigat cu 3-1, la meci au asistat 30.000 spectatori, la Petroşani!
Jiul încheie campionatul pe locul 9, fără nicio emoţie, lăsând o bună impresie publicului din Petroşani, prezent în număr foarte mare la toate jocurile echipei. Antrenorul Ladislau Vlad, de o exigenţă mare, a reuşit să alcătuiască mereu un „11”, câţiva dintre jucători fiind adevăraţi lideri de echipă: Cavai şi Băluţă, prezenţi în toate partidele, I. Varga şi Şumulanschi, doi jucători cu apetit de gol, un cvartet defensiv V. Popa – Fl. Neagu – Vizitiu – Gr. Petre extrem de puternic şi decis.

GENU TUTU