Post scriptum. Eveniment. Am revăzut stadionul ”Santiago Bernabeu”

Î mi programasem încă din ianuarie să ”îl duc” pe prietenul meu dinamovist barcelonist, să (re)văd stadionul ”Santiago Bernabeu” din Madrid (Spania) alegând la întâmplare un meci fără miză la ora aceea Real – Espanol Barcelona, programat pe 30 aprilie în locul din cartierul Chamartin.

Și ne-a ieșit peste așteptări.

V iața începe înainte de meci…
Am ajuns cu două ore înaintea startului partidei, dată fiind canotația de clasament, ea stârnind un interes deosebit. Zeci de mii de suporteri ai echipei ”los blancos” au umplut zonele din preajma legendarului stadion, acoperiți de fulare, eșarfe sau șepci și tricouri ale Real-ului, cântând și strigând lozinci la adresa favoriților. Toată lumea își făcea poze și selfiuri imortalizând momentele – vremea a fost superbă! -, apoi pe zecile de porți de acces, s-a făcut intrarea ordonat, fiecare la locul său, îndrumat cu politețe de stewarzii de acolo.
Echipele au ieșit la încălzire cu vreo 40 de minute înaintea startului, iar în echipa de start, am remarcat lipsa unor titulari, precum Carvajal, Benzema, Kroos, Mendy sau
Vincius Jr.
… apoi a urmat fotbalul …
”Los Blancos” au controlat meciul încă din start, începând cu
lovitura de cap a lui Mariano Diaz (min. 13) în bară, scorul fiind deschis de Rodrygo în min. 33, apoi în min. 43 după pauză, madrilenii se distrează la maxim cu adversarii, cu încă două goluri marcate de Asensio (min. 55) și Benzema (min. 81), intrat să-și facă numărul. Un 4-0 clar, final de meci trăit la intensitate de cei peste 60000 de spectatori, care au trăit bucuria celui de-al
35-lea titlu național, într-un joc feeric
de artificii, cântând la unison cu jucătorii, ”Campeone Campeone” sau ”We are The Champions” și ”Real Madrid ole, ole”.

… după care fiesta s-a mutat în stradă!
Peste 250000 de oameni s-au strâns în Piața Cibeles, locul tradițional de sărbătorit trofeele Real-ului! Echipa a sosit in corpore într-un autocar descoperit, continuând fiesta începută la stadion. Spiritul legendarei arene din Chamartin a primit o altă dimensiune, devenind parcă un crez al faptului că lumea poate fi mai bună prin sport. Spectacolul a fost unul total. Cu exuberanță și bucurie, dar și cu gândul unei reușite sperate – ceea ce s-a și întâmplat! – de a elimina pe Manchester City în Liga Campionilor.
A fost sărbătoarea
fotbalului la cel mai înalt nivel la care ajungi, poate, odată în viață.
A consemnat Genu TUȚU