Politia si ursuletul Tedy au venit la scoalã

Un urs urias, multe masini de politie, truse de criminalistã, benzi pe care scrie „Politia! Nu treceti!”, toate au fãcut parte dintr-un scenariu în care copiii de la  Scoala  Carmen Sylva din Petrosani au luat parte.
Au urmãrit un scurt film despre infractionalitatea juvenilã si cum pot ei sã ajungã victime, si-au luat amprentele, dar au primit si diplome de politisti pentru o zi. Toate, în cadrul unui proiect ce vizeazã constientizarea celor mici.
„Ne propunem ca elevii de clasa I sã învete primele reguli de circulatie, dar mai ales de comportament, atunci când merg si vin de la scoalã, când sunt singuri acasã, sau când se rãtãcesc de pãrintii lor în diverse locatii. Sunt momente în care, considerãm noi,  copiii, chiar si de la vârsta aceasta, trebuie sã  stie sã se protejeze singuri si sã fie pregãtiti.  În judetul Hunedoara sunt 38 de scoli înscrise în acest proiect si în care politistii desfãsoarã activitãti si de prevenire si de informare si prezentare a tehnicii din dotarea IPJ Hunedoara”, a spus cms. Andreea Fieraru, Compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitãtii IPJ HD.

E vârsta potrivitã si micutii, alãturi de ursuletul mascotã, au urmãrit un film despre care ne-au spus si nouã.
„Am învãtat cã nu trebuie sã vorbim cu strãinii si nici în casã nu trebuie sã îi primim, ori sã urcãm în masina lor, pentru cã ne pot fura de la pãrinti”, ne-a spus o fetitã.
„Am învãtat cã niciodatã sã nu vorbim cu strãinii, chiar dacã ne zic cã ne dau  bomboane, sau ciocolatã. Am primit si diplome, pentru cã politistii ne-au dat cã ne-am uitat la un filmulet despre doi copii care se jucau si niste necunoscuti au intrat în vorbã cu ei. I-au dus, în joc, undeva ca sã le facã ceva rãu”, a completat un bãietel din clasa I.
Politistii le-au luat amprentele si fiecare a vãzut ce contine o trusã de criminalisticã, au vãzut si cum este într-o masinã de politie,  pentru cã toti au fost curiosi sã intre într-o astfel de masinã, dacã li s-a ivit ocazia, dar, cel mai bine au învãtat sã se apere singuri de pericolele ce se pot ivi oricând.
Diana Mitrache