Petroșaniul se împrumută cu aproape 40 de milioane de lei pe 12 ani

Consilierii de la Petroșani votează săptămâna aceasta ca municipalitatea să se împrumute cu aproape 40 de milioane de lei. Ședința de consiliu are loc joi,15 aprilie, la ora 15,00 și aleșii noștri vor vota pentru un astfel de împrumut, pe care îl vom plăti în următorii 12 ani. Proiectul de lege este pe ordinea de zi și, potrivit acestuia, consilierii trebuie să voteze pentru contractarea acestuia, ca și pentru garantarea rambursării lui din veniturile proprii. Vorbim despre suma de exact 37.411.680,34 de lei, bani ce vor trebui returnați de contribuabili în următorii 12 ani. Proiectul este inițiat de primarul Tiberiu Iacob Ridzi și pentru el se așteaptă votul în ședința din 15 aprilie. Potrivit notei de fundamentare a acestui proiect de hotărâre, este necesară asigurarea resurselor financiare pentru refinanțarea datoriei publice locale și pentru realizarea investițiilor publice de interes local, ale căror documentații tehnico- economice, ori note de fundamentare, au fost deja aprobate.
Este vorba despre finanțări necesare anvelopării mai multor blocuri, asfaltării unor străzi, dar au fost identificate și alte 4 împrumuturi pe care municipalitatea le-a contactat anterior și care astfel ar putea fi refinanțate, pentru reducere costurilor, dar și pentru optimizarea serviciului datoriei publice locale. Tot în document se mai arată că dacă ar contracta un nou împrumut, orașul s-ar putea dezvolta mai bine, mai ales că acum nu sunt fonduri suficiente. Municipiul Petroșani mai are alte 4 împrumuturi. Trei dintre ele sunt bâla UniCredit Bank și unul la BCR.
Impozite mai mari la anul cu cel puțin 2,6 procente
Tot în ședința Consiliului Local de joi aleșii vor stabili majorarea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022. Este vorba despre o creștere cu 2,6 la sută a impozitelor și taxelor locale, procent care ar reprezenta rata inflației. Proiectul privind indexarea impozitelor și taxelor locale cu rata inflației pentru anul 2022 este inițiat de primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Deci, în anul 2022 vom avea de plătit taxe și impozite cu cel puțin 2,6 la sută mai mari, asta în cazul în care nu se va decide, într-o altă ședință, o nouă creștere.

Diana Mitrache