Zeci de demolatori, niciun constructor. Perimetrele miniere din intreaga tara le fac cu ochiul asa-zisilor constructori care nu fac altceva decat sa demoleze.

Zeci de societati atat din tara cat si de peste hotare sunt luate in evidentele celor de la Ministerul Economiei, Comertului si a Mediului de Afaceri cum ca si-au manifestat interesul de a efectua lucrari de inchidere si ecologizare a perimetrelor miniere.

43  de demolatori

Pe site-ul Ministerului Economiei sunt zeci de constructori care si-au exprimat intentia de a efectua lucrari de inchidere si ecologizare a perimetrelor miniere. Mai exact, 43 de societati efectueaza in zonele miniere din tara lucrari de inchidere si ecologizare. 38 dintre acestea sunt firme de constructii din tara.

Trei demolatori locali

Trei societati din cele 38 de la nivel national isi duc veacul in judetul Hunedoara. Astfel, trei societati de constructii din judet inchid si ecologizeaza perimetrele miniere din tara si nu in ultimul rand din Valea Jiului. Printre societatile hunedorene specializate in inchiderea si ecologizarea perimetrelor miniere sunt Eco Invest Deva si CNCAF Minvest Deva.

20  de mine inchise in Valea Jiului

Conform Monitorului Oficial din anul 2007, in Valea Jiului au fost inchise 20 de unitati miniere. Totul s-a petrecut in decursul a 65 de ani. Mai exact prima unitate miniera inchisa a fost Mina Rafael din Lupeni in anul 1941. Cea mai recenta inchidere dateaza din anul 2006. In urma cu 6 ani a fost suspendata activitatea Minei Barbateni din Lupeni. Conform aceluiasi document, s-au alocat diferite sume pentru inchiderea si conservarea acestor perimetre miniere. Astfel, statul roman a cheltuit peste 70 de milioane de lei pentru inchiderea si conservarea perimetrelor miniere care au fost inchise in decursul timpului. Mai exact au fost cheltuiti 76.032.621 de lei pentru inchiderea minelor.

3 mine inchise pana in 2018

Statul roman intentioneaza sa mai inchida trei unitati miniere din subordinea Companiei Nationale a Huilei pana in anul 2018. Astfel, cele trei mine care vor fi inchise pana la data stabilita de comun acord cu Comisia Europeana sunt Petrila, Paroseni si Uricani.

Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislatiei europene, CNH Petrosani a intocmit Planul de inchidere si documentatia de finantare a costurilor de inchidere pentru cele trei exploatari miniere. Aceste documentatii fac obiectul notificarii transmise Comisiei Europene. Pentru inchiderea celor trei unitati miniere Comisia Europeana acorda un ajutor in valoare totala de 1,17 miliarde de lei. Pentru acest an au fost alocati 213,085 milioane de lei. Pana la finele acestei perioade vor mai fi disponibilizati 3 300 de mineri, iar pentru acest an trebuie disponibilizati 200 de ortaci.

Sute de obiective miniere inchise la nivel de tara

Conform unui document al Ministerului Economiei, din anul 1998 si pana in prezent au fost inchise sute de perimetre miniere. Mai exact este vorba de 556 de obiective miniere.

“In cadrul programului de restructurare a sectorului minier din Romania, incepand cu anul 1998 s-a trecut la conservarea si inchiderea minelor si carierelor considerate a fi nerentabile. Pentru inchiderea definitiva, conservarea, ecologizarea si monitorizarea postinchidere a minelor si carierelor au fost aprobate 11 hotarari ale Guvernului cu un total de 556 de obiective miniere”, se arata in documentul Ministerului Economiei.

Banii necesari pentru aceste operatii de inchidere au fost alocati de la bugetul de stat. astfel, statul pune lacatul pe industria miniera din intreaga tara.

 Raul IRINOVICI