Pași pentru noul complex energetic

Protestul minerilor de acum trei săptămâni a apăsat pedala de accelerație pentru formarea noului complex energetic. Potrivit declarațiilor din spațiul public, încă de anul trecut ar fi trebuit ca noua entitate să fie înființată, însă acest lucru nu s-a realizat.
Acum, oficialii guvernamentali, împreună cu administrația Complexului Energetic Hunedoara caută soluții pentru înființarea noii societăți energetice.
În acest context, a avut loc și vineri, 5 martie 2021 o întâlnire de lucru la Ministerul Energiei, cu participarea ministrului de resort Virgil Popescu, a administratorului special al CEH, Cristian Roșu și a reprezentanților Sindicatului Muntele, discuții care au vizat în principal modalitățile tehnice de constituire a unui nou complex energetic în Valea Jiului.
”Astăzi am avut o nouă întâlnire de lucru cu administratorul special al CEH si reprezentanți ai sindicatului minerilor, pentru a vedea ce pași s-au făcut pentru a vedea ce proceduri s-au făcut și ce mai este nevoie pentru separarea complexului în două entități. Ne preocupăm ca situația CEH să poată fi rezolvată, iar minerii să nu aibă de suferit”, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Cristian Roșu, administratorul special al CEH, a subliniat că se fac demersuri importante pentru a fi înființată noua societate.
”Am purtat discuții tehnice referitoare la formarea noului Complex, modalitatea de funcționare și viabilitatea acestuia după înființare. Am identificat câteva soluții și cred în noua construcție. Trebuie să finalizam documentele de constituire înainte de împlinirea celor trei luni.  Săptămâna viitoare vom avea o altă întrevedere, într-un grup de lucru, tot la București. În câteva zile, domnul ministru va avea și o întrevedere cu comisarii europeni unde unul din subiecte va fi Complexul Energetic Hunedoara. Cred cu tărie că, în curând, venim cu vești bune”, a declarat Cristian Roșu, administratorul special al CEH.
Între timp se poartă discuții pentru preluarea Termocentralei Mintia de către Consiliul Județean Hunedoara, iar pentru Valea Jiului este analizată varianta ca, în noul Complex Energetic, să fie păstrate toate cele 4 mine dar și termocentrala Paroșeni și societatea Prestserv.
Monika BACIU