Mai multi oameni de afaceri, cu afaceri în turism sau pasionati de mountain bike, pun acum bazele modernizãrii unor trasee de strãbãtut cu  bicicleta, a unor hãrti GPS si a unor pliante pe care sã le gãsim, ori de câte ori ajungem pe munte.
De altfel, acestea cuprind zonele de munte, cu peisaje, pesteri si locuri superbe din  vestul pânã în estul Vãii Jiului, prin munti, turismul de acest fel urmând sã cunoascã un  adevãrat salt în perioada  urmãtoare.
„Vedem exact ce este de fãcut, facem o asociere si CJH este dispus sã îsi asume un traseu, cum am discutat. Si celelalte administratii din Valea Jiului iau câte un traseu ce  strãbate zona unitatea  administrativã a lor, iar noi, CJH, luãm unul mai mare, pe raza mai multor UAT-uri si  atunci traseul va fi de interes judetean. Asa putem face ca acest proiect sã meargã înainte ”, a spus Costel Avram,  administrator public al judetului Hunedoara.
Sunt trasee ce vor fi  amenajate, iar specialistii în acest domeniu vor arãta exact care sunt locurile recomandate. În plus, cei care le amenajeazã vor trebui sã le si întretinã.
„Vrem sã realizãm acel vis de a face 600 de km de trasee pentru biciclete în Valea Jiului. Unul dintre trasee este cel de la Scocul Urzicarului, un traseu care nu a fost pus deloc în  valoare în Valea Jiului. Nimeni nu stia de el, de la Câmpu Mielului, o zonã extraordinarã, unde lumea se oprea, fãcea o pozã si atât. Trebuia amenajat ca sã poti merge pe el, cu scãrite. Urmeazã si cel de la Scorota si toate legãturile între trasee de la Uricani, pânã în Parâng, vor fi fãcute cu Consiliul Judetean Hunedoara”, a spus si Emil Pãrãu, investitor în turism.
O trupã de americani, coordonati de Dana Bates, unul dintre ei, dar care locuieste la Lupeni de ani  buni, au venit deja aici si si-au dat girul cã ne vor ajuta.
„Am luat mai multi experti care gãzduiesc un concurs mare de acest fel în SUA si am umblat cu ei  5 zile în Valea Jiului, va veni înapoi si vom face aici un mare concurs. Va fi unul de minim 5 zile si am angajat un specialist care a fãcut singurul set de hãrti din România pentru biciclete”, a explicat Dana Bates, specialist în trasee de  biciclete.
De altfel, primul eveniment are loc în august, când la Straja este un campionat de montain bike la care vin pasionati din toatã tara si din afara ei. Toti se vor folosi de hãrti si îsi vor încãrca traseele simplu, pe telefoanele mobile, cu o aplicatie ce va fi disponibilã, „Aceste hãrti vor fi pentru Valea Jiului. Va fi unul dintre primele trasee va fi gata pe Calea eroilor din Pasul Vâlcan si în 24 august, când va fi acolo eveniment, sã mergem cu bicicleta. Anul acesta, în 24 -25 august este campionat în Straja si vin si din tarã si din strãinãtate, pentru cã, la ora actualã, dupã acesti 2 ani de zile, traseele sunt considerate cele mai bune din tara noastrã”, a mai adãugat Emil Pãrãu.
Traseele pot fi urmate, iar urcarea se face cu telegondolele, ce urmeazã sã aibã atasat un loc pentru montarea bicicletei. Mai mult, fiecare biciclist va lua traseul pe GPS si va revigora cu totul turismul si vara în zona noastrã.
Diana Mitrache