După ce că au abandonat școala când erau tineri, acum pandemia i-a mai lovit încă o dată. Le-a fost tare greu, spun elevii de la Șansa a Doua și nu sunt puțini. Numai la Petroșani sunt aproape 200. Și toți au fost nevoiți să se descurce și cu tehnologia de ultimă generație.

Sunt aproape 200 de elevi la Șansa a Doua, la Petroșani. Au între 16 și 50 de ani, dar abia acum sunt în școala generală. Învață să scrie și să citească, precum și noțiunile elementare de cultură generală, însă, recunosc cu toții că pandemia i-a pus la grea încercare. Au fost nevoiți să își achiziționeze dispozitive de pe care să intre on-line, să învețe să își descarce aplicațiile de pe care să intre la ore și apoi să își rezolve temele fără ajutor. Și a fost greu, după cum chiar ei ne spun. Una dintre cursante chiar a mărturisit că a stat mai bine de o oră să învețe să folosească aplicația zoom.
„A fost greu, că la început nu eram prieteni cu tehnologia. Din această cauză, doamna dirigintă ne-a ajutat pe fiecare în parte. Ne-a arătat să ne descărcăm platforma și cum să facem poze și apoi să trimitem temele. Dar ne-am descurcat până la urmă. La teme ne-au ajutat, am întrebat. A fost greu. Nu știam cum să facm. Intram pe link, dar habar nu am avut să îmi fac cont. Am sunat diriginta, iar dânsa ne-a explicat. Bineînțeles că m-a ajutat și fiica mea. Avem un grup pe care ne ajutăm și profesorii ne explică fiecăruia cum să facem”, mi-a spus doamna Stela, o doamnă ce are fiica la liceu, dar care acum abia este la gimnaziu.
„Poate că era mai bine dacă eram la școală. Dar ne-am descurcat și doamna dirigintă ne-a învățat, dar și profesorii. Dar trebuie să zic că m-au ajutat și copiii mei. Cel puțin pentru a intra pe telefon, ei m-au ajutat. Ei se descurcă mai bine decât noi. Dar a fost mai bine, pe de altă parte, că am stat acasă și îmi vedeam de treabă mai bine. Adică nu am mai făcut drumul până la școală. Peste tot se cer minim 10 clase și noi nu aveam, deși aveam o vârstă. Nu știu dacă sunt acum un exemplu, că eram un exemplu dacă nu abandonam școala, la timpul ei. Dar acum profit de doua șansă ce ni se oferă”, mi-a spus și doamna Mariana, care le spune tuturor să o ia oricând de la capăt.
Loredana este colega lor mai tânără, dar care, chiar dacă mai știa câte ceva pe telefon, tot a avut probleme să intre on-line cu clasa.
„Pentru prima dată mi-a fost și ușor și greu. Tehnologia ne-a dat de furcă. Pentru unii a fost mai ușor, alții au zis că e greu. Lecțiile au fost ok, că ne-am ajutat unii pe alții. Problema a fost că nu toți aveau telefoane sau tablete. Dar ne-am descurcat până la urmă. Cel mai greu a fost să rezolvăm să avem toți internet și dispozitive de pe care să intrăm. Nu s-au descurcat toți și apoi au fost nevoiți să își recupereze orele. Nu avem ce face”, a spus Loredana.
Șansa a doua chiar este o șansă pentru toți cei care acum au nevoie de școală. Se cer minim 10 clase la angajare, ori 12, fără bacalaureat, neapărat și cine a înțeles asta a venit la orele de remedial. Sunt oameni cu copii care sunt în clase mai mari ca ei, dar care s-au căznit și, după muncă, au venit să facă școală. „Totul a decurs cât de cât bine. Profesorii și elevii au cooperat. A fost mai greu cu platforma, dar deja suntem familiarizați. Nu este același lucru ca la orele față în față, dar ne descurcăm. Cei care nu au avut acces la tehnologie, au fost sprijiniți cu materiale în format fizic. Veneau din când în când la școală și luau legătura cu profesorii, sau cu diriginții. Am reușit să mai interacționăm. Tot aici lăsau temele și am oferit cumva soluții pentru toată lumea”, a spus Mihaela Marița, director al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, care coordonează și activitatea Școlii nr 2, acolo unde este clasa de remedial.
Sunt oameni care au minim 16 ani și până la 50 de ani, au copii și nepoți, dar vin să învețe carte. Nu e simplu să nu știi să citești, să nu știi tabla înmulțirii, iar școala le-a mai dat o șansă. A fost greu în on-line, că mulți aveau nevoie de ajutorul fizic al profesorilor, însă, cine a vrut, a recuperat din handicapul dobândit în momentul în care au decis, în copilărie, din motive ce nu mereu au ținut de ei, să lase școala în urmă. Toți spun acum că au greșit, dar că sunt deciși să nu se oprească până nu recuperează viața pierdută.
Diana Mitrache