M eseria de pădurar se învață la școală, acolo unde, în bănci, sau în pepiniere, ori chiar prin păduri, tinerii învață să devină paznicii ariilor protejate. Nu este ușor, dar cei mai mulți reușesc să practice această meserie, după ce termină studiile, iar satisfacțiile lor sunt legate inclusiv de plantarea brazilor din pepiniere.

Singura clasă cu acest profil este la liceul din Petrila.
Un pâlc cu câțiva brazi din diverse specii, plantați în apropierea Liceului Constantin Brîncuși din Petrila e mărturia clară că prima generație a terminat demult școala și că brazii plantați de ei i-au depășit de 3 ori în înaălție. Dar acum sunt alți tineri care vin aici, la cursuri, cu gândul că, în 3 ani, ajung să știe tot ce trebuie prin păduri.
„Mi s-a părut foarte frumos. Mie îmi place în natură mult și m-am gândit că va fi ceva interesant și plăcut. Și îmi place, deocamdată, deși abia am învățat despre speciile din pădure și despre fructele din pădure, cum sunt ciupercile. Nu le știam pe toate, doar pe unele, așa că am timp să învăț”, a spus Remus Ionuț Bicfalvi, elev al acestei clase.
„Sunt pasionat de pădure. Mereu mi-a plăcut să mă plimb cu prietenii prin păduri. Mai mergem la câte un grătar, așa că acum mă acomodez la acest profil. Deși, este destul de greu. Că e mult de învățat. Dar peste 3 ani sper să lucrez ca pădurar”, a spus și Mihai Alexandru Steger.
„Eu am ales acest profil deoarece mi se pare foarte interesant și încă nu știu exact ce voi face pe viitor, dar poate că am să fiu pădurar”, a spus și Mihai Fieraru, elev al aceleiași clase.
Dar până atunci, ei învață inclusiv să planteze pomi, să deosebească specii, pentru că acum e clar că nu prea știu mare lucru. Inginerul care îi îndrumă ne-a spus că are acum colegi dintre foștii săi elevi. „Eu predau, din anul 2004, la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila. Avem și colegi care mi-au fost elevi și acum lucrează cu mine. Pot lucra și la diverse exploatări, pentru că fiecare trebuie să aibă un astfel de specialist în firmă”, a spus Gigel Stanciu, inginer Ocolul Silvic Carpatina Petrila.
Așa că liceul din Petrila este cam singurul care califică tinerii în această meserie. Sunt la școală, alteori în practică, apoi în pădure, iar primii absolvenți se pot mândri că au, în curtea liceului, o mică pădure încropită chiar de ei. „Prima clasă de pădurari am avut-o în 2006-2007, când era Școală de arte și meserii și, cu ani de completare, deveneau pădurari. Brazii din curtea școlii noastre sunt plantați de prima noastră promoție de pădurari. Iar cei de acum, sunt o altă grupă, pentru că noi facem o dată la 3 ani o astfel de clasă, în colaborare cu Ocolul Silvic Carpatina”, a spus și Cecilia Mitran, director Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși Petrila.La mică distanță de liceu, tinerii sunt instruiți și văd cum, într-o pepinieră, sunt plantați brazii. Aici sunt mai multe specii, dintre cele pe care le găsim în magazine de Crăciun, dar sunt îngrijiți încă de când ei sunt doar un mic con. „Aici este locul nostru de practică. Ne aflăm în pepiniera Dobrești a Ocolului Silvic Carpatina. Avem un solar de 120 mp și, după cum vedeți, aici sunt molid, Douglas, Larice și Normandiana. Îi învățăm pe elevi care sunt diferențele, dar majoritar aici este molid, fiind specia cea mai căutată. Dacă vorbim despre Normandiana, cel pe care îl găsim în supermarket-uri, acestui brad îi iacam 5, ori 6 ani să ajungă în supermarket”, a mai completat inginerul de la ocolul silvic.

Pădurarii din Petrila sunt și ei la început de drum, ca micuții puieți plantați în solar.
Vin cu drag, abia au început să afle câte ceva și speră ca, într-o zi, să îmbine, așa cum ne spuneau, plimbările de recreere cu jobul, unul despre care, în 3 ani de școală vor afla tot ce
trebuie să știe.
Diana Mitrache