Pacienții care ajung la medicii de familie ar putea scoate bani din buzunar pentru consultații și nu numai.
La sediul CAS Hunedoara a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Colegiului Medicilor Hunedoara, Asociația Profesională a Medicilor de Familie și a medicilor din ambulatoriul de specialitate.
În cadrul acestei întrevederi, reprezentanții medicilor de familie au prezentat conducerii CAS Hunedoara comunicatul comun prin care își manifestă nemulțumirea față de scăderea valorii punctului de capitație de la 12 la 7,7 lei, iar a valorii pe serviciu de la 8 la 6,2 în sfera medicinii de familie, și scăderea de la 4,5 la 3,3 lei pentru ambulatoriul de specialitate. Medicii și-au exprimat ferm hotărârea că nu vor semna contractele începând cu 1 februarie, dacă se mențin aceste valori.
„Poziția CAS Hunedoara este una de deschidere și respect pentru medicii de familie și cei din ambulatoriu. Vă asigurăm că noi am solicitat CNAS un buget suficient de cuprinzător, iar CNAS la rândul ei a solicitat Guvernului sumele inițiale, dar, în acest moment, alocările nu sunt suficiente. Îmi exprim încrederea că eforturile comune ale CNAS și ale reprezentanților medicilor vor avea succes și, ce este cel mai important, pacienții, asigurații în general, nu vor avea de suferit”, a declarat Adrian David, directorul general al CAS Hunedoara.
Dacă negocierile eșuează, pacienții ar putea fi puși în postura de a scoate bani din buzunare.
”Dacă medicii de familie refuză semnarea contractului, CAS nu va putea deconta serviciile medicale după data de 1.02. Asta înseamnă ca pacienții vor trebui să suporte costurile, situație pe care o regăsim inacceptabilă.
Starea de lucruri se poate schimba în urma dialogului între reprezentanții medicilor – CNAS – gurvernul României, dacă se alocă fonduri suplimentare pentru asistența medicală primară și cea din ambulatoriu”, a mai subliniat Adrian Nicolae David, președintele CAS Hunedoara.
Monika BACIU