8În ciuda avertizãrilor medicilor, zilnic apar la unitãtile de urgentã din Valea Jiului, noi cazuri de intoxicatii cu ciuperci. Otrava este vândutã atât în piete cât mai ales la marginea drumului.

Ciupercile s-au fãcut din belsug în acest an, iar multi sãraci din valea Jiului vãd o modalitate de a face un ban. Pentru cã centrele de recoltare încã nu s-au deschis, culegãtorii îsi vând marfa la marginea drumului sau la tarabele din piete. Toti spun cã ciupercile sunt bune de consumat, însã medicii îi contrazic si le recomandã localnicilor sã nu cumpere decât din locurile verificate de cãtre medicii DSV.  Ieri, atât pe centura ocolitoare a Petrosaniului cât si pe strãdutele din centru ori cartierul Colonie, culegãtorii îsi asteptau cumpãrãtori. „Sunt foarte bune, nu am auzit sã se îmbolnãveascã cineva. Nu vindem ciuperci otrãvitoare, nu face nimeni asa ceva. Eu le-am cules dimineatã si stiu cã vând doar ce trebuie ”, spune o femeie cu douã cosuri pline de ciuperci pe care sperã sã le vândã celor care trec pe drum. Chiar dacã toti culegãtorii sustin cã stiu foarte bine care ciuperci sunt bune de consum si care nu, medicii din cadrul UPU Petrosani au avut o adevãratã problemã cu pacientii care le-au cerut ajutorul dupã ce s-au intoxicat. Au fost nevoiti sã trateze chiar si zece cazuri în decurs de câteva ore. Numãrul intoxicãrilor a fost mai mare decât oricând în acest an, iar acest lucru i-a determinat si pe inspectorii DSV Hunedoara sã ia mãsuri. Astfel, toti vânzãtorii de ciuperci nu mai au voie sã-si desfacã marfa la tarabele din piatã dacã nu au si documente care sã ateste cã ciupercile vin din locuri autorizate, iar specialistii Directiei de Sãnãtate Publicã a Judetului Hunedoara spun cã oamenii îsi pot pierde viata. „Atragem atentia populatiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumã ciuperci culese din mediul natural sau cumpãrate de la persoane particulare.

Având în vedere cã este posibilã o evolutie gravã, uneori letalã a bolii, intoxicatia cu ciuperci otrãvitoare trebuie consideratã o urgentã medicalã majorã, fiind obligatorie apelarea numãrului de urgentã 112 si prezentarea imediatã într-un serviciu medical de urgentã”, explicã, dr. Cecilia Birãu, directorul

executiv al DSP Hunedoara.

Maximilian Gânju