Opt pacienti suspecti de infectia cu Covid-19 sunt, potrivit celor de la Consiliul Judetean Hunedoara, internati la Spitalul Judetean de Urgentã din Deva. Unitatea medicalã a preluat cazurile si acum sunt efectuate teste.
Spitalul Judetean de Urgentã din Deva preia, de marti,  primele cazuri de pacienti suspecti de infectia cu Covid- 19. Procedurile stabilite presupun internarea pacientilor cu simptomatologie pânã la comunicarea rezultatelor testelor.
„În acest moment, la Spitalul Judetean de Urgentã din Deva se interneazã cazurile suspecte si simptomatice. Dacã rezultatele sunt pozitive, pacientul se transferã în centrele de linia 1 – centre universitare cum este Spitalul de Boli Infectioase de la Timisoara, iar salonul se sterilizeazã. Dacã rezultatul este negativ si pacientul nu mai prezintã simptomatologie, acesta se externeazã cu recomandarea de a mentine perioada de autoizolare la domiciliu de minimum 14 zile. Cazul externat se raporteazã la Directia de Sãnãtate Publicã”, se aratã în comunicatul remis presei de Consiliul Judetean Hunedoara.
Primii 8 pacienti au fost internati de marti dimineatã la Deva si potrivit statisticilor, pe teritoriul României, au fost confirmate 184 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Au fost înregistrate alte 16 noi cazuri de îmbolnãvire, dupã cum urmeazã: 7 în Iasi, 2 în Suceava, 2 în Neamt si câte unul în Ialomita, Mures, Botosani, Bistrita Nãsãud si Vrancea. Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 si 65 de ani.
De asemenea, din cele 184 de persoane confirmate pozitiv 16 au fost declarate vindecate si externate (15 din spitalul din Timisoara si unul de la Bucuresti). În cursul zilei de marti urmau a fi externate alte trei persoane de la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals.
Pe teritoriul României, în carantinã institutionalizatã sunt 3.282 de persoane pentru care se efectueazã verificãri pentru a depista dacã au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16610 persoane sunt în izolare la domiciliu si se aflã sub monitorizare medicalã.
Pânã în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul sãvârsirii infractiunii de zãdãrnicirea combaterii bolilor, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În perioada 16 martie, ora 08.00 – 17 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1349 apeluri la numãrul unic de urgentã 112 si 6187 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisã special pentru informarea cetãtenilor.
Începând de luni, odatã cu declararea stãrii de urgentã, la nivel national au actionat aproximativ 28.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne – politisti, pompieri, jandarmi si politisti de frontierã.
Astfel, doar în ultimele 24 de ore, pompierii si personalul SMURD au efectuat 42 misiuni de transport pentru 153 persoane cãtre diverse unitãti spitalicesti, precum si la centrele de carantinã.
Diana Mitrache