Două piulițe, o bujie și două chei imbus, fac o motocicletă. Și cine s-ar fi gândit că, dintr-o cutie de bere, sau suc, poate ieși un tablou minunat? Și asta nu e tot, pentru că din doi clești, iese un grup statuar minunat ce înfățișează maternitatea. Toate sunt creații ale liceenilor cu cerințe speciale, de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida de la Petroșani, copii care primesc resturi textile, ori din
atelierul de mecanică și fac din ele obiecte de artă.

Din atelierele în care generațiile trecute făceau lacăte și diverse obiecte strict industriale, rămân mereu piese ce pot fi refolosite în scopuri pur creative. Și asta au demonstrat liceenii de la clasa celor cu cerințe speciale, din ale căror mâini ies obiecte minunate. Fetele au creat tablouri, folosind cutiile de bere, pe care le-au tăiat, le-au îndreptat și apoi, pe principiul metaloplastiei, au modelat și colorat flori în tablouri.
„Eu am făcut din doza
de bere un tablou. Și fac mereu tablouri așa. este ușor. Le desenez, le conturez, apoi pun sclipici, ca să fie mai frumoase” spune Susana, elevă în clasa a XII-a.
Iar băieții sunt și mai inventivi. Ei învață să folosească bucăți de fier, un patent pe care l-au îmbrăcat în sârmă și pare acum o femeie ce poartă pe post de poșetă un lacăt vechi găurit. Sudează piesele, le nituiesc și le dau o viață nouă.
„Sunt făcute de noi în atelier, prin operații de măsurare, nituire, unele au fost colorate. Sunt
materiale ce le găsim în atelier: piulițe, șuruburi, o bujie
de mașină”, a spus Andrei, clasa
a X-a.
Iar de la lacătele pe vechile generații le pileau în atelierul-școală al liceului industrial, acum acești copii fac opere de artă sub îndrumarea unui dascăl ce le încurajează creativitatea.
„În funcție de specificul fiecărei clase, după programa școlară, încercăm să aplicăm toate operațiile tehnologice care se regăsesc în programă și le
adaptăm ca să scoatem diverse obiecte artizanale. Folosim sudura, nituirea, îndoirea și, la final, avem astfel de produse minunate. Trebuie să ne adaptăm, pentru că și copiii nu mai sunt ca vechile generații care făceau lacăte și își doresc să aplice tehnologii mai noi, mai moderne și să vadă că sunt utili”, a precizat Florin Goncea, profesor la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Petroșani, cel care îi coordonează.
„Poate lumea ar crede că elevii de la învățământul special vin la școală doar ca să facă act de prezență, dar nu este așa. Se vede din multitudinea de produse
realizate de ei, că sunt foarte implicați și îndemânatici și pot să facă lucruri foarte frumoase, iar noi suntem mândri de ei și
suntem încântați că, în cei patru ani cât stau la noi, învață să se
descurce singuri, să poată să fie utili și să își găsească un drum, după ce termină școala”, ne-a explicat și Gheorghița Obogeanu, director adjunct Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Petroșani.
Creațiile lor sunt expuse prin atelier și prin școală. Le fa cadou, iar dacă aveți materiale care v-au rămas, le puteți dona lor. Vor scoate din ele, garantat, lucruri cu voare de ovbiecte de artă.
Diana Mitrache