De anul trecut, orașul Uricani a fost atestat ca stațiune turistică de interes local. În cea mai vestică localitate a Văii Jiului sunt autorizate nouă cabane sau pensiuni turistice.

Potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în Uricani funcționează
structuri de cazare cu un total de 208 locuri de cazare. Numai că la momentul la care localitatea Uricani a fost declarată ca stațiune turistică de interes local erau aproape 400 de locuri de cazare.
”Turismul este un domeniu în curs de dezvoltare în orașul Uricani în prezent existând 26 de unități cu o capacitate de 387 de locuri de cazare, clasificate de la 1 la 4 stele. În ceea ce privește circulația turistică, localitatea este vizitată de 780-1432 de turiști în perioada de toamnă-iarnă, iar în perioada de primăvară-vară se înregistrează circa 1025-1871 de vizitatori”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Oraşul, situat în județul Hunedoara, ocupă un loc important în peisajul Văii Jiului, este considerat cel mai lung oraș din România, cu o suprafață de 25.141 ha, format din localitățile componente Câmpu lui Neag, Uricani (reședința) și Valea de Brazi.
Datorită poziţionării în cadrul Carpaţilor Meridionali, orașul Uricani este considerat poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Din Uricani turiștii pot porni pe trasee montane, vizita cascade și peșteri, sau face alpinism. Cu toate acestea, în document scrie, negru pe alb, că la Uricani cei mai mulți turiști vin la Zilele Orașului.
Monika BACIU