12 martie este Ziua Mondială a Gărzii de Mediu și, cu acest prilej, am aflat de la comisarii hunedoreni că, la noi, cea mai mare problemă o reprezintă gunoiul menajer. Nu îl selectăm, iar fracția selectată este aproape nesemnificativă. Și astfel, poluarea mediului este extremă, oriunde.
Mai multe incendii uriașe au cuprins tone de deșeuri și fumul toxic a împânzit municipiul Vulcan. Este un exemplu grav, de poluare, din Valea Jiului.
În plus, județul Hunedoara colectează doar 9% din totalul deșeurilor, însă, comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara spun că și mai puțin poate fi valorificat. Așa că acum, cea mai mare problemă de mediu o reprezintă deșeurile și lipsa de implicare a fiecăruia dintre noi, atunci când ducem la ghenă deșeurile neselectate.
„Încă nu ne-am obișnuit să colectăm selectiv, să punem gunoiul unde trebuie și să nu îl aruncăm. Iar aici pornim de la pungile de gunoi pline și până la mucul de țigară al fumătorului, care zboară prin aer și pică pe lângă noi”, a declarat Dorel Bretean, șeful Gărzii de Mediu Hunedoara.
Poluarea, însă, este mare și nimeni nu face ceva în plus, pentru că ne-am obișnuit cu lipsa sancțiunilor. Și nu lipsesc nici marii poluatori. „Avem încă mari companii care produc diverse materiale pe raza județului nostru și noi le monitorizăm permanent. Și pot spune că acestea încearcă să fie la parametrii de mediu legali. Județul Hunedoara colectează doar 9% din gunoiul generat pe linie selectivă și acea parte, fracție care a fost selectată, poate fi valorificată doar 4-5%”, mai spune comisarul Dorel Bretean.
Ziua Gărzii Naţionale de Mediu este sărbătorită anual la 12 martie, dată care marchează înfiinţarea acesteia, de către Guvernul României, în anul 2003.
Garda Naţională de Mediu are atribuţii privind aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice din domeniile controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.
Diana Mitrache