10_siteStatiunile montane din Valea Jiului, codase la legalitate. Dupã ce sãptãmâna trecutã s-a iscat un adevãrat scandal legatã de legalitatea racordãrilor la reteaua de alimentare cu apã, acum ies la ivealã alte deficiente.

De data aceasta este vorba de celelalte douã statiuni montane, si anume Pasul Vâlcan si Strajã. În Straja, însã problemele nu sunt atât de stringente precum în Parâng. Cel putin asta declarã reprezentantii Apelor Române.

”Si în alte zone ar fi probleme, cum ar fi Pasul Vulcan pentru cã acolo este o statiune nouã dar urmeazã sã-si ia un aviz. Straja este rezolvatã în proportie de 90% pentru cã acolo este o asociatie de cabanieri si sunt anumite cabane care sunt construite noi si trebuie sã-si rezolve si ei aceastã problemã. Deja le-am trimis somatii si au înteles. Am dat dovadã de întelegere pentru cã în aceastã perioadã nu se pot face lucari de investitii în aceste zone din cauza stratului de zãpadã care este foarte mare”, a declarat Sorin Corici, sef Apele Române Valea Jiului.

În Straja, cabanierii fac parte din Asociatia Pro Straja. Chiar si Emil Pãrãu, unul dintre cei mai importanti investitori în domeniul turistic din zonã a declarat în urmã cu douã sãptãmâni cã în Straja mai sunt necesare lucrãri pentru racordarea tuturor cabanelor la reteaua de alimentare cu apã potabilã.

Ultimatum pentru Parâng

Cabanierii din Parâng care au fost identificati cã sunt bransati ilegal la reteaua de alimentare cu apã potabilã au primit un ultimatul din partea celor de la Apele Române. În termen de 90 de zile cei de aici trebuie sã intre în legalitate.

”Din pãcate am ocupat stirile doar cu apa din Parâng, vineri am fost în Parâng cum am promis împreunã cu domnii inspectori de la Craiova si zic eu cã am gãsit o solutie de compromis, am dat termen 90 de zile sã-si punã la punct documentatile sã le trimitã la Craiova ca sã-si obtima si ceilalti autorizatile pentru gospodãrirea apelor. Privind cei care au fost tãiati am ajuns la un compromis, adicã am pus un apometru la iesirea din cabanã Clubului Sportiv Scolar si urmeazã cã acel apometru sã contorizeze toate aceste pierderi inclusiv consumul celor opt cabane. Si în functie de acest lucru au rãgaz si restul în termen de 90 de zile sã intre în legalitate altfel vor fi surprize mai mari în Parâng”, a mai precizat sursa citatã.

Cei care nu se vor supune legilor în vigoare vor fi nevoiti sã suporte consecintele, si anume ei vor rãmâne pe sec.”Cei care nu au autorizatie de la Apele Romane Craiova vor fi debransati pentru cã legea trebuie respectatã odatã pentru totdeauna si în România”, a mai precizat Corici.

Proprietarii de cabane din Masivul Parâng se descurca cum pot cu apa. Nimeni nu are contract cu firma care distribuie apa în Valea Jiului, iar sus, la munte, fiecare si-a tras câte o conductã asa cum a stiut mai bine.

Acesta este rezultatul faptului cã în Parâng s-a construit haotic, iar când a venit vorba de alimentarea cu apa, fiecare proprietar de cabana s-a descurcat cum a putut.

Monika BACIU