Î n luna decembrie 2022, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a aprobat la propunerea RenewAcad actualizarea clasificării ocupațiilor din Romania (COR) prin introducerea a 3 noi ocupații care se referă la energia eoliană

RESS – Renewable Energy School of Skills este cel mai mare centru de pregătire pentru surse regenerabile din România, activând de peste 15 ani în domeniu și având anual peste 3500 de specialiști absolvenți de cursuri care dețin certificare internatională conform standardului Global Wind Organization (GWO). Misiunea RESS este îndreptată spre a crește competențele profesionale și standar dul de lucru al angajaților și angajatorilor din zona activității de producție și operare a centralelor producătoare de energie din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice.
Astfel, pe lângă cursurile specifice de calificare în domeniu, in 2022 centrul a autorizat in premieră națională calificări noi pentru energia eoliană, calificări adaptate cerințelor viitoare, precum tehnician instalare turbine eoliene cod 311313, tehnician mentenanță turbine eoliene cod 311311 și tehnician inspecții și reparații pale de turbine eoliene cod 311312. Până la publicarea in Monitorul Oficial, codurile pot fi folosite, avand avizul final al Ministerului de resort.
“Suntem bucuroși să mai punem încă o căramidă la educația profesională din Romania și să ne asigurăm totodată că industria producției de energie din surse regenerabile de energie poate funcționa la capacitate maximă, intr-un mediu sigur și adaptat legislației din Romania. Până acum lucram doar dupa standarde internaționale, neavând o referință și o meserie recunoscută la nivel național.” A spus Sebastian directorul executiv al RESS – Renewable Energy School of Skills.
RENEWACAD are în acest moment 2 centre de pregătire, în Constanța și Petroșani și se pregăteste în 2023 sa deschidă un al treilea centru de pregătire pentru surse regenerabile în interiorul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, parcul fotovolaic Arad 1044MW.
Importanța introducerii acestor meserii și calificări noi în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) este și mai mare din perspectivă practică, deoarece industria regenerabilelor estimează crearea a peste 20000 de noi locuri de muncă până in 2030 atât în zona de energie fotovoltaică, cât și în energia eoliană.
În același timp, RESS, prin proiectul RENEWACAD -Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 a avut rezultate remarcabile în anul 2022, atragând mulți angajați din zonele carbonifere, aflate în tranziție energetică, către meserii ale viitorului cum ar fi construcția și operarea parcurilor eoliene și fotovoltaice
Din statistici relevă faptul ca primele 5 județe unde s-a arătat un interes major către specializarea în domeniile energiilor regenerabile sunt : Hunedoara, Gorj, Caras-Severin, Tulcea și Constanta. Astfel, ca și rezultat intermediar a l proiectului care se va finaliza în Septembrie 2023, putem spune ca avem peste 2400 de persoane înscrise, din care 400 pe lista de așteptare suplimentară, înscriși care au participat deja la partea de orientare și consiliere in carieră 700 din maxim 700 finanțați prin proiect, 580 de persoane care au finalizat deja cursurile de specializare din maxim 700 finanțați prin proiect. Precizăm ca proiectul și-a propus pregătirea persoanelor angajate, care prin proiect să poată deveni competitivi la locul de muncă actual sau să ajute prin cursurile făcute la dezvoltarea unui nou domeniu de activitate în compania în care lucrează deja. Totuși, peste 140 de paticipanți și-au găsit noi locuri de muncă în industria regenerabilă in baza cursurilor absolvite și au obținut beneficii salariale suplimentare.
RENEWACAD – Academia de Consiliere si Pregatire Profesionala pentru Surse Regenerabile de Energie, este un proiect unic în Europa demarat de Monsson în 2019, cu susținerea RWEA -Asociatiei Romane de Energie Eoliana și a industriei regenerabile din Romania și Europa. Comisia Europeana și WindEurope – Asociația reprezentativă la Bruxelles pentru Energie Eoliană sunt implicate și susțin public proiectul, care se doreste să fie implementat la nivel European începând de anul viitor. Recent, întru-un document World Bank din Octombrie 2022 proiectul Renewacad a fost dat drept exemplu de best practice ca proiect strategic ce poate fi implementat de companiile cu angajați care migrează către o tranziție energetică justă din zona Hunedoara, Gorj și nu numai.
Sebastian Enache