Consiliul Judetean Hunedoara îsi propune sã realizeze noi investitii la  situl arheologic Sarmizegetusa Regia.  În acest sens,  a fost întocmit studiul de fezabilitate pentru obiectul de investitii prin care se doreste realizarea unor  lucrãri care sã asigure vizitatorilor conditii minime de sigurantã, sã ofere reprezentantilor Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice conditii decente de utilizare si sã desfãsoare o serie de investigatii necesare studiilor de fundamentare a viitoarelor interventii de conservare si restaurare. Investitiile avute în vedere sunt montarea unor toalete ecologice prin care se doreste eliminarea celor improvizate dispuse de-a lungul accesului principal.
“Pozitia acestora trebuie sã fie una  disimulatã în peisaj si sã nu genereze  perspective defavorabile sitului antic. Pozitionarea pubelelor de gunoi într-o zonã secundarã care sã nu defavorizeze  perceperea portii de vest. Realizarea unor adãposturi împotriva ploii care sã asigure protectia vizitatorilor  în conditii de vreme nefavorabilã (vânturi, ploi, ninsori). În momentul de fatã nu existã nicio constructie care ar putea adãposti un grup de oameni. SChimbarea rapidã a conditiilor meteorologice înregistratã în  sit impune astfel de adãposturi, cu atât mai mult cu cât pentru a putea parcurge situl de la un capãt la altul trebuie parcuri aproximativ 1,5 km, iar diferenta de altitudine depãseste 100 m”, aratã Consiliul Judetean Hunedoara.
Totodatã se are în vedere montarea unor panouri fotovoltaice, mai exact douã la numãr pentru a  asigura necesarul de energie electric util desfãsurãrii activitãtii jandarmeriei si personalului administrativ, dar si montarea bornelor geodezice pentru racordarea sitului la reteaua geodezicã nationalã operatiune absolute necesarã  pentru înregistrarea caracteristicilor sitului, astfel încât mãsurãtorile efectuate în timp sã poatã fi comparate cu usurintã.
“Realizarea umpluturilor de pãmânt în toate locurilor unde au fost înregistrate eroziuni ale solului. Erodarea suprafetelor a avut în principal douã cãuse: numãrul mare de turisti si scurgerea apelor pluvial care au antrenat cantitãti mari de pãmânt. Aceastã ultimã situatie a fost accentuatã de ploile înregistrate în luna iulie a anului curent, determinând surpãri locale, vizibile de-a lungul traseelor de  vizitare si în zonele unde au fost efectuate în trecut umpluturi”, mai aratã CJH.
Documentul privind realizarea investitiilor în cadrului sitului arheologic a fost aprobat la finele lunii august.
Cosmin BACIU