Mai bine de 24 de ore au trecut de la producerea accidentului, iar cei doi oameni care au fost prinși sub dărâmături au fost găsiți de pompierii militari. La operațiune au participat cel puțin 40 de angajați ai ISU și 3 echipaje de căutare cu câini. Din păcate, oamenii nu mai erau în viață.
Potrivit ISU Hunedoara, primul corp, al bărbatului de 41 de ani, a fost găsit în jurul orei 10,00, joi, la 24 de ore de la producerea accidentului, iar două ore mai tîârziu a fost găsit, sub plăcile grele de beton și moloz, și cel de al doilea de 31 de ani. Niciunul nu mai era în viață.
Inspectorii ITM au întocmit un dosar de cercetare și vor trimite ancheta și în instanță, însă, după primele verificări au stabilit că acești oameni, dintre care unul era în prima lui zi de lucru, nu aveau nici măcar vizita medicală efectuată. „Unul dintre ei era în prima zi de muncă ieri. Știu sigur că nu aveau vizita medicală la angajare. Trebuie să finalizăm cercetarea, să punem cap la cap toate datele, vom solicita și o expertiză tehnică, să vedem părerea unui expert în ce privește prăbușirea turnului și, după aceea, post spune că riscă amenzi firma angajatoare. Mai departe, cercetarea din punct de vedere penal, o face parcehtul. Noi stabilim doar cauzele, iar Parchetul va încadra juridic fapta, dacă este cazul”, a spus Florin Adrian Bozdog, șeful ITM Hunedoara.
Din primele date, accidentul provocat de cei muncitori, care se aflau în două utilaje, s-a produs în momentul în care, cu ajutorul unui pikamer, erau forate găuri la baza turnului de 60 m înălțime. Acestea urmau să fie folosite la încărcarea cu explozibil, operațiunea de pușcare fiind programată abia joi. Din păcate, din cauza vibrațiilor, cel mai probabil, turnul s-a prăbușit, iar cei doi au fost acoperiți de zeci de tone de moloz și plăci grele din beton.
Ambii erau în mașini, iar dacă unul manevra buldozerul ce avea atașat un pikamer, cel de al doilea, era într-o mașină cu benă, aflată în câmpul de lucru.
Zeci de ore, pompierii au săpat sub dărâmături în căutarea celor doi oameni, iar pe timpul nopții de miercuri spre joi, aceste căutări au fost întrerupte.
O anchetă a ITM și a procurorilor criminaliști va scoate la iveală toate detaliile acestui accident de muncă.
Mina Uricani a fost închis acum doi ani, iar acum aveau loc doar lucrări de suprafață, demolarea turnului instalației de extracției cu sckip fiind una dintre ele.

Diana Mitrache