Orasul Aninoasa este unul din putinele orase europene care se pot mândri cu un arbore protejat prin naturã. Este vorba de pomul cu lalele. Desi este o specie ocrotitã de lege, copacul cu flori din Aninoasa a fost abandonat de autoritãtile locale din lipsã de fonduri.

”Acest arbore originar din America de Sud este un arbore protejat declarat cã monument al naturii, mai demult s-au fãcut niste lucrãri de consolidare din cauza vârstei. Acum am fãcut un contract de concesiune pentru Cãminul Cultural de la Iscroni cu o firmã din Vulcan prin care le-am conditionat si faptul sã facã si o împrejmuire pentru cã noi nu avem bani pentru asa ceva”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.

5-1Tulipanul este un arbore rar, în tara noastrã existând doar câteva exemplare. Se stie cã acesti arbori nu înfloresc în primii ani de culturã si cã pot trece pânã la 15 ani înainte ca primele flori sã aparã pe ramuri, dar dupã aceea va continua sã înfloreascã în mod

constant circa 200 de ani.

”Ultima datã a înflorit anul trecut chiar dacã se vorbea cã nu va înflori în fiecare an dar dupã verificãrile noastre am observat cã înfloreste aproape în fiecare an”, a mai precizat sursa citatã.

Tulipanul îsi are originea in zonele impadurite din Estul Americii de Nord. Este poate unul dintre cei mai deosebiti arbori in ceea ce priveste dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul si culoarea frunzelor si a florilor. Povestea tulipanului din Aninoasa, judetul Hunedoara, începe în anul 1880, când baronul Victor Maderspach, mostenitor al unor vaste domenii în Vale,  îsi stabileste resedinta în Iscroni construindu-si aici  un gater pentru tãiat lemn, un iaz si  un castel înconjurat de o gradinã deosebitã, cu specii variate de plante. Azi, din domeniul castelului, se mai pãstreazã actuala clãdire a Centrului Cultural Iscroni. Castelul se numea “Casa cu turnuri”, fiind multã vreme cea mai falnicã clãdire din zonã. Tulipanul a înfruntat si atacul omului si al gândacilor si al intemperiilor dar si al… unui autoturism intrat în el, acum câtiva ani, gata-gata sã-l rupã! Desi este declarat monument al naturii, Tulipanul nu este ocrotit la nivel central. Doar Consiliul Local Aninoasa a vindecat rãnile copacului, printr-o consolidare si o împrejmuire cu gard, alãturi de care se aflã o plãcutã cu explicatii si o bancã de lemn, unde serile, câte o pereche îsi face declaratii tineresti, sub coroana copacului secular.

Monika BACIU