Taxa de mediu, ori timbrul de mediu va fi restituitã oamenilor în cursul luni mai. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, prezent duminicã la Lupeni a declarat cã banii sunt alocati si nu este nicio problemã ca românii care asteaptã recuperarea acestor bani sã îi primeascã.
„Am anuntat foarte clar sã nu mai fie la ANAF nicio decizie neimpusã. O sã verific luni la ANAF, dar obligatia este ca noi sã restituim în cursul luni mai taxa pe mediu, sau timbrul de mediu. Banii sunt alocati, deci nu va fi o problemã. Cei de la ANAF sã îsi facã treaba zi de zi. Treaba noastrã este sã alocãm banii si obligatia lor este sã emitã deciziile de impunere, iar partea de bani o asigurã Ministerul de Finante, ca sã se facã plãti pânã la finele lunii mai. E doar simplificãri pe care ANAF-ul trebuie sã le facã zi de zi. Sã coboare cu inima în rândul oamenilor”, a declarat Teodorovici.
Reprezentantii ANAF din teritoriu îl contrazic
Aproximativ 4.200 de oameni cer sã li se restituie timbrul de mediu la ANAF în zona Vãii Jiului, însã, banii nu au venit. Ei au fost înstiintati de angajatii de la FISC cã ar trebui sã ia bani, si-au pus la punct datele oficiale, ca sã nu mai fie disfunctionalitãti, însã, sumele de bani se lasã asteptate.  „Fatã de termenul oficial de restituire a timbrului de mediu, cãci despre el este vorba, fiind cel pentru care încã nu au apãrut sume de bani de la Ministerul Mediului, vã pot spune cã s-au fãcut toate demersurile. S-au transmis contribuabililor acele notificãri pentru a avea în vedere eventuale deficiente, în spetã, am identificat conturi IBAN care nu mai sunt de actualitate, în urma comasãrii  unor bãnci, iar termenul oficial este sfârsitul lunii iunie, dar, dacã Ministerul Mediului ne transmite aproximativ 9 milioane de lei, înainte, la noi nu existã nicio problemã legatã de restituirea timbrului de mediu”, a spus Valentin Petraru, sef ANAF Petrosani.
Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusã pentru prima datã la 1 ianuarie 2007, imediat dupã aderarea României la Uniunea Europeanã. Ea a suferit numeroase modificãri pânã în 2012 când taxa a fost suspendatã pânã la finalul aceluiasi an, iar persoanele care plãtiserã deja urmau sã primeascã banii înapoi.Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculatã exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a masinii. Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.
Comisia Europeanã a amenintat cu trimiterea în judecatã a României la Tribunalul International dacã nu va plãti în urmãtoarele douã luni taxele încasate nejustificat odatã cu înmatricularea masinilor.
Este al doilea avertisment al Comisiei Europene. Dupã primul, România a anuntat plata taxelor pe baza unor cereri de restituire pânã în 31 martie 2019. A revenit la finalului anului trecut printr-o ordonantã care a prelungit termenul pânã la sfârsitul lunii iunie.
Diana Mitrache