Ministrul Apelor  despre hidrocentrala din Defileul Jiului

Prezent într-o vizitã în judetul Hunedoara, ministrul Apelor si Pãdurilor Ioan Denes a subliniat importanta  hidrocentralei din Defileul Jiului, dar a tinut sã transeze clar ideea principalã: trebuie sã functioneze, doar respectând legislatia europeanã
„Toate aceste investitii, iar aici mã refer la MHC –uri (n.r. microhidrocentrale), trebuie sã respecte legislatia europeanã în vigoare, care reglementeazã astfel de investitii si activitãti, pentru constructiile de-a lungul cursurilor de apã. (…) Nimeni, în tara aceasta, nu are interes sã nu punã în valoare o investitie finalizatã într-o proportie de 98 %, dar, totodatã, toti constructorii trebuie sã înteleagã cã astfel de constructii pe cursurile de apã, trebuie sã respecte legislatia în vigoare, reglementate la nivelul UE”, a spus ministrul apelor Ioan Denes.
Responsabilii de la Ape Jiu spun cã ar mai fi investitii de finalizat si cã acum Hidroelectrica nu face altceva decât sã obtinã avizele de construire pentru restul constructiei, dupã ce aici s-au investit sume uriase care, dacã nu va fi pusã în functiune hidrocentrala, va fi doar o uriasã pierdere.  „Lucrãrile sunt realizate în proportie de 98 %, însã, din cauza unui proces cu ONG-urile, autorizatia de construire a Hidroelectrica a fost anulatã în instantã. Lucrarea e stopatã în momentul de fatã. Avem ceva informatii cã Hidroelectrica încearcã acum sã obtinã o autorizatie de construire pe restul de executat. Asa cum a spus si domnul ministru, cã trebuie respectatã legislatia europeanã, precizez cã, în ultima perioadã au apãrut modificãri în ceea ce priveste avizarea a debitului de servitute si a celui ecologic, vis-a-vis de aceste acumulãri, va trebui sã facã un studiu de impact, Hidroelectrica, pentru a obtine atât avizul de la Apele Române, cât si de la agentiile de mediu si sã urmeze toatã procedura de avizare, pentru lucrãrile ce au rãmas de executat. Vor fi si dezbateri publice, mai au lucrãri importante în albie. Din punctul meu de vedere, ei fac eforturi sã punã în functiune aceastã amenajare, cã e pãcat de suma investitã, dar nu oricum”, a precizat Marin Talãu, director Ape Jiu.
La finalizarea proiectului, pe râul Jiu,  dacã vor fi puse vreodatã în functiune, centralele Dumitra dinspre Petrosani si cea de la Bumbesti-Jiu vor avea o putere instalatã totalã de 65 MW si un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totalã a investitiei se ridicã la 230 de milioane de euro, iar acum trebuie conservatã si sunt necesare mai multe avize.
Ecologistii nu vor sã accepte cã Jiul, în Defileul Jiului, va fi captat si fauna si flora vor fi, dupã cum sustin ei, distruse. Potrivit unui comunicat remis presei, „Parcul National Defileul Jiului riscã sã fie distrus de o hidrocentralã care va capta aproximativ 85% din debitul actual al Jiului pe toatã lungimea Defileului. Conform declaratiilor din presã, o parte din amenajarea hidroenergeticã urmeazã sã fie datã în functiune în acest an, desi proiectul avizat în 2003 a fost modificat pe parcurs fãrã notificarea autoritãtii de mediu, lucrãrile continuând în baza acordului de mediu obtinut în urmã cu 14 ani. WWF solicitã urgent interventia Ministerului Mediului si a Gãrzii de Mediu care trebuie sã decidã suspendarea lucrãrilor si reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului”,  se aratã în comunicatul WWF (World Wildlife Fund)
Diana Mitrache

8 comentarii la „Ministrul Apelor  despre hidrocentrala din Defileul Jiului

 • 31 martie 2019 la 20:11
  Permalink

  Sa continuie lucrarile !

 • 31 martie 2019 la 20:40
  Permalink

  Ministrul asta chiar nu intelege ca trebuie sa ,,continuie” lucrarile!

 • 31 martie 2019 la 21:24
  Permalink

  ecologistii treb sa se decida daca minele fac mai mult rau decat hidrocentrala s-au invers

 • 1 aprilie 2019 la 09:52
  Permalink

  Aceasta investitie nu poate sa fie oprita ..din cauza unor interese !!!!Iar odata cu barajul ,se vor oprii si peturile care au impinzit toata albia Jiului pe tot parcursul defileului !!! si pt asta, ONG-istii nu au facut nimic !!!

 • 1 aprilie 2019 la 10:04
  Permalink

  la pod la preparatie coroiesti sta o famile de romii , care arunca gunoaile sub pod,nu au weceu ,iau apa de la conducta de incalzire ,aduna gunoaile din contaier,este stiva de gunoaie pe zona verde care este a primarie vulcan,acolo unde locuiesc, au doua oi si 6 cainii infometati,cred ca e neam cu ile gheorghe de nu ia masuri asupra lui,,,, o alta problema este canalizarea sub vale de la blocurile deurilor merge pe deasupra este vizibila,si e plina de gunoaie care se varsa in jiu daca mergi pe cursul apei ,,

 • 1 aprilie 2019 la 14:19
  Permalink

  GOLANEALA SI PROSTEALA PE FATA:
  Valoarea totalã a investitiei se ridicã la 230 de milioane de euro
  centralele Dumitra dinspre Petrosani si cea de la Bumbesti-Jiu vor avea o putere instalatã totala de 65 MW si un aport energetic de 259 GWh/an.

  LUCRU CORECT: FARA A DISTRUGE O ZONA PROTEJATA.
  1 BUCATA turbina eoliana performanta de 2 MW, costa:
  ATENTIE!!! Intregul echipament costa 3 milioane de euro, fiind luate in considerare si costurile auxiliare pentru:
  1.amenajarea drumurilor de acces,
  2.a fundatiilor pentru turbine,
  3.a statiilor ?i platformelor de lucru.
  In 7-8 ani costurile se amortizeaz?, prin vanzarea energiei electrice produse

  ATENTIE !
  30 Eoliene x 2 MW = 60 MW, costul total este de 90 milioane Eur si nu 230 milioane Euro.
  Restul de 140 milioane NU SE FURA CI SE INVESTESC CU CAP mai departe.
  ASA SE FAC LUCRURILE IN MOD CORECT !

 • 1 aprilie 2019 la 16:11
  Permalink

  @ Din Petrosani
  Ca sa opresti PET-urile trebuie sa seci raul pe 30 de kilometri, in parc national, sa ucizi toata viata acvatica si riverana, sa amarasti sufletul calatorilor care mai trec pe-aici, sa desfiintezi orice sansa de dezvoltare turistica? Tu chiar existi? De colectarea gonoiului, chiar si ne-selectiva, ai auzit?
  Cum dracu va trece prin minte sa cereti incalcarea unei decizii definitive a instantei? Voi nu va ganditi ca, atunci cand cereti desfiintarea statului de drept, va loviti si pe voi, pentru ca si voi sunteti cetateni, si voi ajungeti la cheremul infractorilor, si voi puteti deveni victime, nu doar Jiul?

 • 1 aprilie 2019 la 17:22
  Permalink

  Vasile draga, de aceste probleme ar trebui sa se ocupe cei de la Apele Romane, pe care ii platim degeaba. In schimb, ei se ocupa cu promovarea hidrocentralelor criminale si cu betonarea raurilor, plus furtul pietrisului din albii. O astfel de institutie, care face doar rau, trebuie desfiintata.

Comentariile sunt închise.