Pentru că nu vor mai scoate mult timp cărbune din subteran, minerii s-ar putea asocia cu primarii, ori cu Consiliul Județean, ca să ia bani ce vin prin Tranziția Justă. Este un plan al actualei administrații de la Complexul Energetic Hunedoara, care vizează noi metode de producere a energiei la Paroșeni, în general, bazate pe resurse regenerabile.

Vin bani europeni și în Valea Jiului toată lumea caută soluții să își finanțeze afacerea. Așa că și minerii au planurile lor.
„Avem discuții și mă gândesc să profităm să accesăm fonduri europene, în parteneriat, poate, cu primăria Petroșani, ori Consiliul Județean. O să am discuții cu oameni care pricep la proiectele pe fonduri europene, inclusiv pe Tranziție Justă, să vedem ce putem accesa și ar fi benefic pentru CEVJ”, a spus Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
La Paroșeni urmează să fie amplasat un grup pe gaz, în locul celui pe huilă, dar, pentru asta e nevoie de studii de fezabilitate. Și acestea ar putea fi făcute de firma care va livra gazul. Dar, tot la Paroșeni, pe locul fostei mine, ar putea fi amplasate panouri fotovoltaice. „Noi, fiind pe închidere, nu putem face investiții. Și atunci va trebui un parteneriat cu Romgaz. Iar pe partea de fotovoltaice, vom avea discuții cu hidroelectrica. Și atunci, în colaborare, vom demara aceste proceduri în zilele următoare”, spun reprezentanții complexului energetic din Valea Jiului.
La toate aceste planuri, plus cele cu americanii, care vor să ardă la Paroșeni biomasă, în următorii 20 de ani, există o echipă care lucrează deja, așa cum afirmă cei de la Complexul Energetic Valea Jiului.
„Eu am format din data de 3 ianuarie 2024 un grup de lucru pentru Complexul Energetic Valea Jiului. Acest grup este format din specialiștii noștri, pe partea de energetică, juridică pentru a demara studiile de fezabilitate. Și asta am discutat cu ei, pentru studiul de fezabilitate pentru grupul pe gaz de la Paroșeni. Și al doilea, pentru panourile fotovoltaice, tot la Paroșeni”, a conchis Eusebiu Durbacă.

Diana Mitrache