M ina Vulcan și-a oprit activitatea. Începând cu schimbul III, de vineri, niciun miner nu a mai intrat în subteran. Abatajul în care a fost sesizat un foc a fost închis, iar în acel loc, cel puțin până luni, nu mai intră decât salvatorii. Producția de huilă se înjumătățește la Complexul Energeic Hunedoara.

De trei săptămâni, cei de la mina Vulcan încearcă să oprească focul dintr-un abataj, iar vineri, la prânz s-a stabilit ca nimeni, în afară de salvatorii minieri, să nu mai intre sub pământ, din cauza pericolului iminent. Toți angajații care lucrau acolo vor fi redistribuiți din această săptămână, iar activitatea extractivă la această mină este oprită. „Abatajul este închis. Problemele au început să apară de joi(nr: săptămâna trecută), când s-a și luat decizia închiderii abatajului. Este o veste neplăcută, pentru că acel abataj dădea o producție importantă pentru Complexul Energetic Hunedoara, care și așa e destul de mică”, a spus Darius Cîmpean, lider Sindicatul Muntele.
Potrivit administratorului special de la Complexul Energetic Hunedoara, de vineri, de la schimbul III, niciun miner nu a mai intrat în subteran, iar asta pentru siguranța tuturor. În mină este foc și până luni, cel puțin, acolo vor intra doar salvatorii minieri, dar asta înseamnă că producția va fi înjumătățită și întreg Complexul Energetic Hunedoara nu va mai funcționa nici măcar 3 zile pe săptămână, lucru ce ar putea genera probleme cu plata salariilor.
„Salariile noastre nu sunt unele mari, condițiile din subteran sunt grele și complicate și le cerem celor din administrația CEH să găsească soluții pentru ca activitatea să se desfășoare normal și pentru ca CCM să fie respectat. Minerii care lucrau în abatajul în care este foc vor fi redirecționați spre un alt abataj care va fi pornit la mina Vulcan. Dar noi, sindicatul, susținem că este de neacceptat neplata drepturilor salariale în luna decembrie!’, a mai spus Darius Cîmpean.
Abatajul din mina Vulcan care a fost cuprins de foc dădea cam 300 de tone de huilă, spun minerii și asta, în condițiile în care din toate cele 4 mine mai sunt scoase maxim 800 de tone de huilă zilnic. Iar cu această cantitate, Termocentrala Paroșeni funcționează maxim 3 zile și nici nu poate fructifica prețul crescut al energiei în favoarea minerilor și energeticienilor.
Diana Mitrache