O poartă de fier cu două ciocane minerești, un soclu pe care cândva a fost o troiță de lemn la care se închinau minerii, în memoria celor morți și multă iarbă. Dar tocmai iarba este problema și lipsa aleilor neparcelate. Așa că Dănuț Buhăescu spune că nu s-au respectat anumite directive agreate de Comisia Europeană și că va da societatea de închideri de mine în judecată.

Pe locul în care cândva a fost mina Uricani e teren viran.
Nicio construcție nu mai stă în picioare și gardul de fier acoperă doar ceea ce a mai rămas din troiția minerilor, locul în care ortacii mai aprindeau o candelă, pentru cei ce au murit aici, la mină. Dar tocmai felul în care s-a făcut aici închiderea minei este contestat de primarul de la Uricani. Asta, pentru că mina Uricani este ultima care se închide în acest oraș. „Noi am făcut o plângere prealabilă la Ministerul Energiei. Am reclamat și am cerut să se reia recepția, pentru că am contestat-o. Lucrările nu sunt exacte. Noi nu am cerut acestei societăți nicio lucrare în plus, ci să execute lucrările pentru care au primit autorizație. Noi am cerut acestea acum câțiva ani de la Comisia Europeană și le-au acceptat și bugetat. Ai bani, ai oameni, ai societate pentru închidere, de ce nu ai pus în operă? Trebuia parcelat terenul prin realizarea unor aleri asfaltate în 3 zone, în curtea minei”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Însă, cei de la Societatea de Închideri de Mine spun că au primit avizul doar în luna octombrie a anului trecut și că nu era timpul fizic să liciteze lucrarea. Mai mult, nimeni nu știa dacă societatea va mai funcționa și anul acesta, așa că acum e și mai greu să fie efectuate acele lucrări, agreate de Comisia Europeană.
„Vorbim acolo de amenajre incintă principală, de execuția drumului de legătură dintre fosta incintă principală și fosta stație de ventilatoare, drum de munte, la cota 800m, pentru care există proiect tehnic separat și finanțare separată. Dar la acest proiect tehnic am primit avizul în luna octombrie 2021. Atunci nu știam dacă va mai funcționa societatea și anul acesta, iar acum nu am buget. Urma o achiziție de o lună și jumătate, cu procedură oficială. Dacă aș fi avut buget, aveam continuitate, putem atunci să semnăm contractul și, undeva la 1 martie sau 1 aprilie, să dăm ordinul de lucrări”, a precizat Daniel Călin Sîrb, directorul SNÎMVJ.
Așa că acum, chiar dacă există avizele și de la Comisia Europeană, nu sunt bani, nu e buget, nu e licitație și Societatea de Închideri de Mine nu știe cât va mai funcționa.
Dar primarul spune că nici însămânțarea nu e ceea ce trebuie.
„Pe drumul acela s-a pus pământ lutos. Nu numai că nu au făcut drumul, care era parțial betonat, că eu am lucrat acolo, la mină. Ba l-au și spart și au pus pământ lutos. Iarba abia în al doilea an a răsărit cu greu”, afirmă Dănuț Buhăescu.
Aici, însă, cei de la Societatea de Închideri sunt fermi. „Nu există lut. Este sol fertil, care este luat în urma unor buletine de analiză, cu firmă autorizată și la care firma de dirigenție le-a aprobat plata. Este din zonă de descopertă, pe care a fost iarbă. O vedea la culoare că e lut, dar e sol fertil, cu buletin de analiză”, a mai adăugat Daniel Călin Sîrb, directorul SNÎMVJ.
Așa că, acum, la închiderea perimetrului minier, situația ar putea ajunge pe masa judecătorilor. Din păcate, însă, nimic nu mai amintește acolo de mineri, soclul monumentului va fi și el distrus și poarta dezmembrată. Mina Uricani este ultima închisă de Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului și prima care aduce societatea la bară, așa cum a promis primarul.
Diana Mitrache