S ocietatea pentru Încurajarea Progresului din Franța a acordat, la Petroșani, două distincții și i-a primit în rândul membrilor săi pe profesorul universitar Iosif Andraș și fostul director al Camerei de Comerț și Industrie din Hunedoara, inginerul Gheorghe Grun. Ceremonia a avut loc la Petroșani, la Universitate, acolo unde a venit o delegație numeroasă de francezi din provincia Belfort.

Societatea franceză, cu sediul al Paris avea deja doi membri din Hunedoara, profesorul universitar Sorin Radu, Rectorul Universității din Pertroșani și europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler. Iar acum, delegația s-a aflat la Petroșani pentru a-i primi în rândurile lor pe alți doi hunedoreni: profesorul universitar Mircea Andraș și Gheorghe Grun, fostul director al Camerei de Comerț din Hunedoara.
„Este un pas foarte frumos și important ce face parte dintr-o colaborare foarte veche cu colegii noștri din Belfort. Avem aici, la Universitatea din Petroșani și schimburi de studenți și de doctoranzi, avem colaborare cu camerele de comerț din cele două regiuni și acum este momentul festiv. Recunoaștem astfel meritele a doi hunedoreni”, a spus Iuliu Winkler, europarlamentar din Hunedoara.
„Avem plăcerea ca, în cadrul universității noastre, să fi gazde a ceremoniei de acordare a două distincvții ce vin din partea Societății Pentru Încurajarea Progresului din Franța. Este o societate care stimulează eforturile europenilor și nu numai, dedicate dezvoltării educației, științei, tehnicii, tehnologiei. Am avut șansa în 2016, să fiu și eu onorat cu o
astfel de distincție și am propus apoi o serie de colegi din județ și chiar din țară, care să merite această distincție. Așa că acum a venit rândul colegului nostru Andraș și a domnului Grun”, a declarat prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Profesorul Andraș de la Petroșani a primit cu multă emoție distincția și ne-a spus cât de
important este și acest pas făcut, după anii de pensionare, domnia sa fiind la pensie de 5 ani.
„Eu sunt la fel de emoționat ca atunci când am fost înștiințat că mi
s-a acordat această distincție, și anume, Medalia de argint aurit. Și acum sunt și mai emoționat. Legăturile melke cu Franța au început în 1992, când am obținut o bursă europeană de la Oficiul Tempus și am făcut un masterat la școala de mine de acolo. Fiind deja aici cadru didactic, am avut ocazia să văd cum se vede învățământul din perspectiva studentului și am învățat multe lucruri care m-au ajutat în
activitatea mea de dascăl, până la pensionarea mea de acum 5 ani”, a adăugat și prof univ dr ing Iosif Andraș.
Ceremonia s-a ținut la Universitatea din Petroșani, în prezența mai multor profesori universitari, tocmai pentru că această școală superioară este deschisă progresului și colaborărilor euopene de acest fel.
Diana Mitrache